"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Canon AE-1 Analoog

Waarom zou je analoog fotograferen als je digitaal kan fotograferen?

Tegenwoordig fotograferen wij allemaal digitaal en analoge fotografie is daarmee naar de achtergrond gebracht. Maar heb jij al gemerkt dat analoge fotografie helemaal terug is? Steeds meer mensen ontdekken de charme van het analoog fotograferen.

Analoge fotografie

Analoog fotograferen heeft wat nadelen, zoals dat je bijvoorbeeld geen EXIF gegevens hebt. Maar naast dat het ook wat nadelen heeft, kan ik bij analoge fotografie toch ook behoorlijk wat voordelen opsommen:

  • Bewuster fotograferen; Door analoog te fotograferen ga je bewuster nadenken over je composities. Doordat je gebruik maakt van een filmrol, kun je niet meer onbeperkt foto’s schieten. In tegenstelling tot een digitale camera. Je zult dus beter na moeten denken voordat je een foto maakt.
  • Gave kleur effecten; De meeste analoge camera’s zorgen op de foto voor een warm en zacht sfeertje. Er zit vaak een bepaalde kleur zweem overheen. Natuurlijk kun je dit in Photoshop ook toevoegen, maar in je camera ontstaan is toch leuker?
  • Ruis; Eigenlijk is dat wat elke fotograaf niet wilt in zijn foto. Maar met analoge fotografie geeft dit juist de extra touch van het analoog fotograferen. Het is een geaccepteerd iets en kan creatief gezien heel mooi zijn. Ik snap niet waarom wij altijd zo allergisch voor ruis moeten zijn.
  • Spannend toch zo’n rolletje; Digitale fotografen kunnen op het beeldscherm van hun camera al zien wat het beoogde resultaat gaat worden. Maar analoge fotografen zien dat pas op het moment dat het rolletje ontwikkeld is. Dat is toch gewoon super spannend. Elke keer als jij met jou filmrolletje naar de doka gaat of foto winkel, elke keer dat je moet wachten op je foto’s. Als je dan die envelop open maakt die teruggekomen is van de winkel, ben jij toch weer verrast door het resultaat van jouw waanzinnige foto’s. Wat is fotograferen toch leuk hé? En zeker als je dat analoog ook nog eens kan!

Welke analoge camera kan ik het beste gebruiken?

De juiste camera vinden is een lastige taak aangezien erop marktplaats en andere tweedehands websites het aanbod erg groot is. Voor een klein bedrag tik zo een camera op de kop. Maar heb je dan de juiste camera in huis? Zelf maak ik gebruik van kleinbeeldcamera’s omdat deze het meest gangbaar zijn en vind ik zelf ook erg prettig fotograferen. Ze komen ook het meest overéén met de moderne spiegelreflexcamera’s.

Ik ga op pad met de Canon AE-1

Het is geen lichte camera en ligt misschien vrij zwaar in de hand, maar wat mij betreft is deze camera echt wel de moeite waard. De zoeker is geweldig: groot, uitgebreid en informatief. Bij het focussen is super simpel te zien of je focus precies goed zit. Wanneer je de ontspanknop indrukt is net als bij een digitale camera te zien of je foto onder- of overbelicht is.

Dubbele belichtingen is een eitje, je houdt het knopje aan de onderkant ingedrukt en draait de foto door. De camera is in de veronderstelling dat je een volgende foto gebruikt, terwijl je in werkelijkheid nog een beeld maakt over dezelfde frame heen.

De camera heeft een hot-shoe-aansluiting voor flitsers, dus als je bijpassende flitser kunt vinden, dan kun je nog flitsen ook.

5 belangrijke tips voor beginners

Straatfotografie, hoe doe je dat met een analoge camera?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips