"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

img_0236

Bokeh effect in je foto, hoe doe je dat en wat is het?

Ben je net begonnen met fotograferen dan zal je het woord bokeh misschien niet kennen, maar de meeste fotografen onder ons kennen het woord bokeh inmiddels wel. Ik ga jou in mijn blogpost hier vandaag meer over vertellen, hoe krijg je het bokeh effect in je foto en wat is het?.

Het ‘bokeh’ effect, focus op regendruppels en de auto’s wazig

Bokeh staat voor het effect dat je krijgt als de achtergrond in je foto flink uit focus raakt. Je achtergrond wordt dan wazig en er is bijna geen detail meer uit op te maken. Let op, bewegingsonscherpte valt niet onder het bokeh effect. Het woord ‘boke’ is overgenomen uit de Japanse taal. Het betekent ‘onscherpte’, het is het tegenovergestelde van ‘pinto’ wat scherpte betekent.

Welke lenzen zijn er geschikt voor het bokeh effect?

Om een bokeh effect in je foto te krijgen heb je een ‘snelle lens’ of een zoomlens nodig. Door het gebruiken van deze lenzen krijg je makkelijk het gewenste resultaat.

Een snelle lens

Even in het kort; een snelle lens is een lens (het liefst een prime lens oftewel een vaste lens die niet kan zoomen), met een diafragma getal tussen de f4 en f1.2. Om het bokeh effect te krijgen zul je dus een ‘snelle lens’ moeten gebruiken. Des te sneller de lens, des te beter het bokeh effect zal zijn. Een goed begin punt is een lens met een diafragma waarde van f2.8 maar nog beter is f1.2 (maar deze lenzen zijn peperduur). Als je een snelle lens wilt kopen maar je portemonnee reikt niet zo diep dan is de ‘nifty-fifty’ een uitstekende lens.

Canon 50mm prime lens oftewel de Nifty-Fifty

Een zoomlens

Zoals gezegd is een zoomlens ook prima te gebruiken om het bokeh effect te creëren. Je zult met de zoomlens het bokeh effect over het algemeen gezien alleen maar krijgen als je met de lens inzoomt op je onderwerp en je diafragma waarde zo hoog mogelijk instelt (dus f2.8). Hierdoor raakt de achtergrond snel uit focus en krijg je een wazige achtergrond.

Canon 24 – 70 mm zoomlens

De instellingen van je camera

Als je nog niet zo lang met fotograferen bezig bent dan is het misschien om je camera in diafragma voorkeur-keuze-stand (AV of A) te zetten. Hiermee kan je op een makkelijke manier het effect creëren. Staat hij dan in de juiste stand, dan draai aan het wieltje van je camera om je diafragma naar f2.8 of hoger te zetten. Je zet je camera bij donkerdere omgevingen in de AUTO ISO stand en bij lichtere omgevingen, kun je hem gerust in ISO 100 of ISO 50 laten staan.

Hoe krijg je dan het bokeh effect?

Het bokeh effect krijg je door je achtergrond uit focus te laten raken. Je stelt scherp op je onderwerp en alles wat daarachter ligt zal al snel uit focus raken, omdat je gebruik maakt van een hoog diafragma getal. De stelregel voor een mooi bokeh effect is; dat des te dichter je op je onderwerp kruipt en des te verder je achtergrond van je onderwerp ligt, des te mooier je bokeh effect zal zijn.

Wil je nou helemaal creatief aan de slag gaan met dit effect dan kun je ook nog op de voorgrond of achtergrond bijvoorbeeld kerstverlichting plaatsen of andere items, zodat je het effect een andere dimensie kan geven.

Als je zelf nou creatief aan de slag wilt gaan met het bokeh effect, dan kan ik je aanraden om het onderstaande filmpje van ‘DigitalRev TV‘ te bekijken. Kai Wong neemt je daarin mee in de wereld van de bokeh.

How to Take Bokehlicious Photos – DigitalRev TV

Een kleine samenvatting

  • Gebruik een ‘snelle lens’ (liefst een prime lens) of een zoomlens
  • Maak gebruik van een diafragma waarde van f2.8 of hoger, dus f1.8, f1.4 of f1.2
  • Focus op je onderwerp zo dichtbij mogelijk op je onderwerp en zorg dat de achtergrond zover mogelijk van je onderwerp vandaan ligt.
  • En je kunt creatief met bokeh omgaan, door lichtjes, gekleurde achtergronden of andere items te gebruiken.

Vond je mijn blog weer leuk om te lezen? Check dan ook eens mijn blog; “Deze 10 tips voor de beginnende fotografen helpen jou goed op weg“.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips