"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Smartphone fotografie 2

10 tips voor smartphone fotografie, gebruik jij smartphone alleen om te appen?

10 tips voor smartphone fotografie. Tegenwoordig hebben smartphones ontzettend goede camera’s aan boord, zelfs soms meerdere camera’s tegelijk. Ook in toenemende mate krijgen tablets steeds betere camera’s. Maar waarom gebruiken wij deze toestellen vaak alleen maar voor WhatsApp, Social Media, Youtube of Netflix? Of maken we met de camera snap momenten van ons leventje en posten we dat op Instagram?

Zoals ik al zei zijn de camera’s aan boord van je smartphone ontzettend goed, het is tijd om ze te omarmen en te gebruiken zoals we een DSLR of systeemcamera zouden gebruiken.

Ik ga jou met deze 10 tips voor smartphone fotografie op weg helpen om betere foto’s te maken met jouw smartphone.

Tip 1. Besef dat je smartphone meer dan alleen een automatische camera heeft

Het valt misschien niet direct op maar over het algemeen hebben de camera’s van smartphones behoorlijk veel functies. Je kunt bepaalde scenes instellen om een bepaald effect in je foto te creëren. Maar wist je dat je camera ook vaak een Pro-modus heeft waarbij je zelf een ISO of sluitertijd en soms ook een diafragma kunt instellen?

Ik weet dat veel mensen vaak bang zijn om aan knopjes van nieuwe apparaten te zitten, zeker als ze er geen verstand van hebben. Maar ik zou je toch willen vragen, doe het toch. Je smartphone heeft zoveel functies die ongebruikt gelaten worden en dat is zonde. Ga op onderzoek uit en bekijk alle opties die jouw smartphone camera te bieden heeft. Dat kan toch geen kwaad?

Tip 2. Gebruik de fysieke ontspanknop op je smartphone

Om een foto of video met je smartphone te maken gebruiken we doorgaans de virtuele ontspanknop, maar het kan ook anders. Bijna, bij elke smartphone is de volumeknop (meestal de +) gekoppeld aan de ontspan functie van je smartphone.

Het voordeel van het gebruiken van de fysieke ontspanknop is dat je daardoor een betere houvast hebt op je smartphone. Meer grip betekent; stabieler fotograferen en dat zal alleen maar je fotografie ten goede komen. Je kunt scherpere foto’s maken en kunt misschien iets langzamer in je sluitertijd werken.

Gebruik de fysieke ontspanknop voor betere houvast

Tip 3. Gebruik je grid van je telefoon voor een goed gebruik van de regel van derden

Een grid bestaat uit 4 lijnen, 2 horizontaal en 2 verticaal. Dat zijn lijnen die samen 9 gelijk vakken vormen in je foto en samen staan ze voor de regel van derden. Als je de grid lijnen aan zet in je smartphone, dan maakt het jou makkelijker om de regel van derden toe te passen. De grid lijnen helpen jou dus goed op weg om je compositie te verbeteren. En ook hoef je in je nabewerking vaak minder te croppen of recht te trekken.

En er is nog een voordeel van de grid lijnen. Als je deze aan hebt staan maakt het jou ook makkelijker om je horizon recht af te stemmen in je foto. Een rechte horizon creëert een veel rustiger en netter beeld.

Tip 4. Digitaal zoomen, waag het niet hé!

Je wilt natuurlijk altijd in de beste kwaliteit fotograferen, met zo min mogelijk ruis of pixels. Deze header klinkt misschien een beetje overdreven in de 10 tips voor smartphone fotografie maar toch is het echt zo, doe het gewoon niet! Het is natuurlijk prachtig dat je smartphone een zoomfunctie heeft, maar over het algemeen is dit een digitale zoom. En een digitale zoom doet niets anders dan je beeld croppen, wat je ook zelf in de nabewerking zou kunnen doen. Dus het klinkt leuk een digitale zoom maar eigenlijk stelt het niet veel voor.

Sommige nieuwe high-end smartphones hebben wel een echte zoomfunctie. Deze smartphones zijn vaak voorzien van meerdere camera’s. De ene camera wordt dan gebruikt om een normale foto mee te maken, de ander is bedoeld om te zoomen en vervolgens nog een ander om een breedbeeld te maken. Software matig kunnen ze deze camera’s de foto’s mixen met elkaar zodat je een mooie foto krijgt. Maar ook deze smartphones hebben vaak als extra een digitale zoomfunctie en ook hier geldt blijf er gewoon van af.

Tip 5. Hoe stel je scherp op je smartphone?

Zodra je de camera app opent op je telefoon zal je camera automatisch proberen scherp te stellen. Dat gaat tegenwoordig echt razendsnel en over het algemeen is de camera redelijk adequaat. Maar lang niet altijd, hij kan soms ook verkeerd scherpstellen, zeker in de wat donkerdere omgevingen.

Hoe kun je dan scherpstellen? Nou dat is eigenlijk heel simpel, je tikt dan met je vinger op het scherm op het deel waar scherp gesteld moet worden. In plaats van dat de camera automatisch scherp stelt zal hij nu op de plek scherpstellen waar jij dat hebt aangegeven.

De belichting kun je ook gelijk aanpassen

Op dezelfde manier kun je ook gelijk je belichting in je foto aanpassen. Je stelt scherp met je vinger op het onderwerp, vervolgens zie je een klein lichtbolletje (lamp bolletje) naast je scherpstelpunt. Als je deze aanklikt en naar boven of beneden verschuift kun jij je belichting donkerder of lichter maken.

Er is ook nog een ander foefje; Als je scherp stelt en je houdt je vinger een seconde langer vast op het scherm zal hij scherp stellen op het aangegeven punt. Maar door de lengte van het vasthouden zal je scherpstelpunt en de belichting losgekoppeld worden. Je kunt dan het lichtbolletje van de belichting neerzetten op een plek in je foto waar de belichting op gebaseerd moet worden.

Tip 6. Fotografeer in raw als deze functie aanwezig is

Zeker de high-end toestellen hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om naast JPEG in RAW formaat te fotograferen. En waarom zou je dit ook niet gebruiken dan? In de wereld van de fotografie is dit de normaalste zaak van de wereld, want een RAW formaat bevat nou eenmaal veel meer camera informatie dan een JPEG. Je kunt dus uiteindelijk veel meer met deze foto en heb in de nabewerking hier veel meer profijt van, omdat je de belichting veel beter kunt aanpassen.

Wil je alles uit je foto halen? Zorg dan dat je de pro modus van je camera gebruikt, vaak kun je in deze functie RAW bestanden aanzetten. Dat doe je meestal door dit eenmalig in de instellingen van je camera app aan te passen.

Tip 7. Lastig licht waar in je moet fotograferen? Gebruik dan HDR

Bij sommige lichtomstandigheden is het contrast te hoog om een foto op een mooie manier vast te leggen. Bijvoorbeeld je wilt een foto maken van onderwerp dat in de schaduw ligt maar je wilt ook het zonnige deel vastleggen in je foto. Het contrast is op dat moment te groot om beide delen goed te belichten en de camera zal dan op één van de twee delen een goede belichting toepassen. Wil je nou beide delen in de foto goed belichten dan kan het handig zijn om de HDR functie te gebruiken.

Wat doet die HDR functie? De HDR functie in je camera zal er voor zorgen dat er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt worden met verschillende belichtingen. Deze foto’s combineert je smartphone dan tot één foto, hierdoor lijkt het alsof je foto gelijk goed belicht is. Van dit proces merk jij meestal niks behalve dat je foto er beter uit ziet. De donkere delen zijn niet meer pikzwart en de lichte delen zullen niet meer over belicht zijn.

Tip 8. Donker? Gebruik dan een statief…

Ja echt waar een 10 tips voor smartphone fotografie is niet compleet zonder statief! Voor een smartphone is er overal wel een statiefje te krijgen, zelfs bij de Action. Net als dat je voorheen doodgegooid werd met selfie sticks, die gelukkig nu weer enigszins een beetje uit het straatbeeld verdwenen zijn. Maar goed “cut to case”, als we fotograferen met onze DSLR of systeemcamera zijn we het gewend om een statief te gebruiken. Maar waarom doen we dat amper met onze mobiel?

Als jij in donkere omgevingen mooie foto’s wilt maken dan is het handig om een statiefje mee te nemen in je tas. En zeg nou eerlijk, voor je mobiel is daar geen grote statief voor nodig, je kunt gewoon een simpel klein stevig statief meenemen. Zo kun je mooie foto’s maken met een lange sluitertijd zonder dat je problemen krijgt met de camera trillingen die jij maakt door te bewegen. En wat dacht je van als jij op vakantie gaat en je wilt een waterval op beeld vast leggen met zijdezacht water? Dat kan dan gewoon met een statief! Je stelt je camera in op een lange sluitertijd en voila, daar heb je dat zijdezachte water.

Tip 9. Ja echt er zijn ook opzet lenzen te krijgen, probeer ze!

Voor onze camera’s geven we vaak bakken met geld uit aan veel te dure lenzen. Maar wist je dat er voor je smartphone ook opzet lenzen te krijgen zijn en niet eens zo duur? Dus vind je het leuk om meer uit je smartphone camera te halen, dan is dit een mooie mogelijkheid.

Afgezien van sommige high-end smartphone hebben de meeste smartphones een vast beeldhoek. Oftewel de camera kan niet zoomen (ja digitaal, maar zoals ik al eerder zei; “afblijven”)! Een lens die je op je smartphone kan klikken of bevestigen zal dus je beeldhoek aanpassen.

Voor elk typ smartphone fotografie is er wel een lens te krijgen, je kunt dan denken aan macro lenzen, fish-eye lenzen, groothoeklenzen en telelenzen. Ze zijn hartstikke klein om mee te nemen, eenvoudig in gebruik en je creëert er in een handomdraai meer foto mogelijkheden mee.

Tip 10. De nabewerking met je smartphone

Zo, we zijn aan gekomen bij de laatste tip van de 10 tips voor smartphone fotografie. We gaan nabewerken op de smartphone, want die foto’s verdienen natuurlijk wel een beetje aandacht. En met aandacht bedoel ik niet het welbekende Instagram filtertje eroverheen gooien en klaar is Kees, nee ik bedoel echt nabewerken.

Er zijn veel leuke en creatieve apps verkrijgbaar om je foto’s na te bewerken. Maar ik snap dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Apps die ik zelf veel gebruik zijn Snapseed, VSCO, Lightroom & Photoshop.

Bewerk die foto’s hier mee na, het is leuk om te doen en je zult blij zijn met het eindresultaat en het geeft een veel mooier resultaat dan die saaie Instagram filters. Die gebruikt iedereen namelijk al.

Nou dit was het weer voor de 10 tips voor smartphone fotografie, maar voordat ik ga afsluiten ga ik je toch nog even een bonus tip meegeven.

De bonus tip

Op je smartphone zit een klein LED lampje dat op het moment dat je fotografeert aanspringt als flitser. Maar denk je dat dit lampje nut heeft? Nou dat heeft hij zeker, maar dan om je sleutels uit je tas te vissen, mocht je ze kwijt zijn en niet als flitser.

Dit LED lampje kan je beter als flitser niet gebruiken, wat mij betreft. Het lampje is veel te klein om een onderwerp goed te belichten, zeker als er enige afstand tussen zit. Je foto’s worden er een stuk lelijker van als het onderwerp wel belicht kan worden omdat het licht vaak veel te blauw oogt.

Moet je in een donkere situatie fotograferen, gebruik dan gewoon een statief zoals eerder beschreven.


Vond je mijn artikel weer leuk om te lezen, dan kan ik je nog mijn andere blogs aanraden om te lezen. Heb je vragen naar aanleiding van de 10 tips voor smartphone fotografie? Dan mag je natuurlijk altijd een opmerking hieronder plaatsen of mij een bericht sturen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips