"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Apparatuur

Wil jij ook fotograaf worden, maar weet je niet hoe?

Oké, het lijkt je leuk om fotograaf te worden. Je lijkt oog voor detail en compositie te hebben en dan? Waar voldoet een goede fotograaf aan, wat moet hij of zij weten? En hoe kan je leren een goede fotograaf te worden?

In mijn blog ga ik hier dieper op in. Ik ga jouw wat handige tips & tricks geven om fotograaf te worden. En dat jij je beter kunt verdiepen in fotografie en alles wat daarbij komt kijken.

Welke apparatuur heb je nodig?

Om fotograaf te worden heb je een camera nodig, maar welke? Simpel gezegd elke camera waarmee jij een foto kunt maken kun jij gebruiken als fotograaf, natuurlijk heb je heel veel verschillende soorten camera’s. Maar weet je wat het belangrijkste is? Dat je die foto gewoon kunt maken, zonder camera ( en dat garandeer ik je 😛 ) ben je geen fotograaf.

Natuurlijk word er als professional wel een stukje kwaliteit van je verwacht. Dus je kunt niet op de proppen komen met een camera waarmee je geen kwalitatief goede foto’s kunt produceren. Hij moet dus wel een beetje aan de standaard van dit moment voldoen. Dat betekend overigens niet gelijk dat je een dikke full frame camera nodig hebt van duizenden euro’s. Het is maar net welke tak van fotografie je vast gaat leggen.

Onderscheid je in je stijl

Elke dag komen er meer en meer fotografen bij, fotograaf worden is een uitdaging, Instagram is hot en iedereen lijkt te willen fotograferen. De belangrijkste reden voor een consument of bedrijf om te kiezen voor een bepaalde fotograaf is zijn of haar onderscheidende stijl. Een klant moet een reden hebben om jou te kiezen.

Zorg dat je een portfolio hebt die een eenheid uitstraalt, zodat klanten weten wat ze van je kunnen verwachten. Je kunt hier prima Instagram voor gebruiken. Zorg er wel voor dat Instagram een eenheid uitstraalt zodat je dezelfde stijl foto’s creëert. Wil je bijvoorbeeld meerdere fotostijlen gebruiken, dan is het misschien wel het overwegen waard om meerdere Instagram accounts te gebruiken, dus voor elke stijl één.

Je merk in de markt zetten

Oké het is duidelijk je hebt een bepaald stijl ontwikkeld en nu? Zoals gezegd is Instagram een perfect platform om je foto’s de markt in te gooien, maar het is natuurlijk niet het enige platform. Het is belangrijk dat je je eigen stijl doorvoert in al je communicatie middelen, dus gebruik Facebook, LinkedIn of twitter en voer daar dezelfde stijl ook door. Je profielen moeten een eenheid uitstralen.

Zorg dat je actief bent op social media en je kunt ook bijvoorbeeld gaan netwerken op evenementen of netwerkbijeenkomsten, zodat mensen weten dat jouw merk bestaat. Overigens is een goede website voor jezelf ook een pré. Je kunt je website maken in WordPress of als je het nog makkelijker wilt maken bijvoorbeeld Squarespace of Weebly.

De beste reclame is eigenlijk gewoon mond-op-mondreclame, dus zorg dat klanten jou aanraden bij vrienden of zakenpartners. Je eigen vrienden en familie zijn natuurlijk ook een prima bron om bij te beginnen. Laat hun je aanbevelen bij hun vrienden en zakenpartners.

Ben jij wel commercieel genoeg?

Een fotograaf maakt foto’s omdat hij fotograferen leuk vindt maar dat betekend niet dat alles maar gratis hoeft te zijn. Voor niets gaat de zon op luid een heel bekend gezegde. Een fotograaf verdient zijn geld dus met het maken van foto’s. Een fotograaf rekent een basistarief voor zijn fotosessies en daarnaast betaald de klant over het algemeen ook nog voor het aantal prints dat hij afneemt.

Hoe bepaal je je prijs?

Simpel gezegd, leg ik die vraag terug bij jou, wat kost het jou om die foto’s te maken? Om je foto’s überhaubt te kunnen maken heb je al de nodige kosten moeten maken, je hebt tenslotte je apparatuur al gekocht. Dus daar kan je een percentage van in de prijs meenemen. Maar dat is lang niet alles, wat dacht je van je studio huur, verzekeringen, reiskosten en nabewerkingstijd? En natuurlijk moet er ook brood bij je op de plank liggen :p!

Dit alles vormt met elkaar het tarief dat jij bij de klant neerlegt. Wees dus niet bang om jou tarief samen te stellen en neer te leggen. Zolang jij kunt onderbouwen voor jezelf dat dit het juiste tarief is dan zal de klant daar 9 van de 10 keer hierin meegaan. En zo niet dan is het niet de juiste klant voor jouw.

Is fotograferen is je enige inkomsten bron?

Als je het mij vraagt, nee natuurlijk niet! Persoonlijk vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontplooien en nieuwe markten aan te boren. Dus naast mijn fotosessies geef ik ook lezingen, workshops en schrijf ik deze blogs over fotografie. Tevens ben ik grafisch ontwerper en kan ik mijn kunst uit de fotografie goed gebruiken in mijn grafische werken. Ik maak huisstijlen, websites en logo’s voor bedrijven, dus ik kan dat prima combineren met elkaar. Wat zijn jouw ideeën en niches om naast je fotografische werkzaamheden te gaan doen?

In fotografie ben je nooit uitgeleerd

Oké je zaken beginnen een beetje te lopen maar als fotograaf kan je hier niet al te lang van blijven genieten. De ontwikkelingen op fotografie gebied gaan enorm snel. Je zult jezelf moeten blijven ontwikkelen om uniek te blijven in jouw niche. De techniek veranderd met enige regelmaat, je zult moeten experimenteren met nieuwe lichtopstellingen, nieuwe nabewerkingssoftware of andere camera’s.

Ook qua stijl kun je niet te lang blijven stilzitten, vraag regelmatig feedback aan je klanten. Wat was de reden dat jou klant voor jou heeft gekozen? Heb je aan hun verwachtingen voldaan? Wat willen ze graag anders zien? Zo kom je erachter op welke punten je misschien tekortschiet of waarbij je jezelf in jouw niche kunt verbeteren.

Is fotograferen altijd leuk?

Hmmm, zal ik hier eerlijk antwoord opgeven? Als ik over fotografie praat dan zal dat over het algemeen gezien altijd positief zijn. Fotograferen is nou eenmaal een super leuk vak om uit te mogen oefenen. Maar zeker in het begin is het niet altijd rozenkleur en maneschijn.

Het is een aardige challenge om er in het begin van rond te moeten komen. De concurrentie is moordend en als jij commercieel niet sterk genoeg bent zul je aardige klappen van de zweep krijgen. En zul je misschien de hoop op fotograaf willen worden opgeven.

Maar wees gerust, wees sterk, zet door, want dit is wat je leuk vindt. Als jij achter jou concept staat, dan is de kans van slagen op de langere termijn groot, blijf doorzetten en geef niet op.

En dan nog wat mindere kantjes van fotografie

De mindere kantjes van het vak en eigenlijk zijn dit een beetje de mindere kantjes in het zakelijke en dagelijkse leven. Je administratie bij te moeten houden is niet echt een van de leukste klusjes, zeker niet na een lange dag werken. Maar wel noodzakelijk voor een goede bedrijfsvoering.

Ook zul je soms moeten werken met mensen waar je eigenlijk liever niet mee werkt omdat je het je niet altijd kan permitteren om nee te zeggen. Er moet tenslotte ook geld in laatje komen. Kinderen die je op de foto vast moet leggen, kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen en je wilt ze het liefst achter het behang of je achtergronddoek plakken. Soms voel je je niet goed of gaat een trouwreportage niet door omdat het met bakken uit de hemel komt.

Soms zul je je afvragen waar ben ik aan begonnen? Maar als je alle momenten tegen elkaar opweegt en als jij dan tot de conclusie kan komen dat het je meer energie oplevert dan dat het je kost. Dan is dit vak het juiste beroep voor jou. In het begin is het soms lastig, maar de energie die jij erin stopt krijg je er dubbel en dwars uit.

Dit zijn de websites die ik zelf leuk vind om te lezen.

Vond je mijn blog artikel weer leuk om te lezen? Dan heb ik voor jou als aanstaande fotograaf misschien nog wat leuks blog sites waar je nog wat inspiratie vandaan kunt halen! Ik ben in ieder geval vervend lezer van deze blogs en haal hier dan ook regelmatig mijn inspiratie vandaan voor mijn eigen blogs.

Wil je fotograaf worden maar begrijp je de basis van fotografie nog niet helemaal bekijk dan ook eens mijn blogs over diafragma, sluitertijden en ISO.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips