"Een beeld verteld het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Bruiloft 3

10 tips trouwfotografie voor de (aankomende) trouwfotograaf

Ik zeg volmondig ja en dan? Oeps ik ga twijfelen, kan ik het wel? Verpest ik niet de trouwreportage met mijn foto’s? Waar heb ik in godsnaam “Ja” tegen gezegd. Luister, wordt rustig neem een hap adem, aan een fotograaf die gestrest is heeft een bruidspaar sowieso niks. Dus wil je het goed doen, probeer dan vooral altijd heel rustig te blijven, zo kan je alles beter overzien. Ik ga je helpen met deze 10 tips trouwfotografie voor de (aankomende) trouwfotograaf.

Tip 1. Wat een eer om gevraagd te worden, maar moet je het wel doen?

Om de 10 tips voor trouwfotografie maar van start te laten gaan. Tip nummer 1, het is natuurlijk een ontzettende eer om gevraagd te worden om als trouwfotograaf. Vaak zeggen we gelijk volmondig “Ja” maar weten we eigenlijk waartegen? Mijn allereerst tip is een beetje dubbel, heroverweeg je beslissing. En dat bedoel ik niet lullig, maar trouwfotografie is heel specialistisch vak en ben jij wel de juiste persoon voor dit vak?

Het is voor het bruidspaar de dag van hun leven en zij rekenen op jou, zij willen dat deze herinnering zo mooi mogelijk op beeld wordt vastgelegd. Op deze dag komen heel veel belangrijke momenten voorbij die jij als fotograaf moet documenteren, je mag dus absoluut niks missen.

Denk jij dat jij dit aankunt? Dan moet je bij jezelf denken, ik doe het, eens moet er geleerd worden. En het belangrijkste is dat jij jezelf als fotograaf rustig kan houden op deze dag en zorgt dat alles op beeld vast wordt gelegd. Neem desnoods een bevriende fotograaf mee die jou tijdens de bruiloft kan assisteren of als sidekick mee kan fotograferen of je gewoon de nodige rust geeft.

Tip 2. Welke afspraken moet je maken?

Om alles zo goed mogelijk op rolletjes tijdens de bruiloft te laten verlopen is het van belang dat er afspraken gemaakt worden zodat jij en het bruidspaar weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten. Door goede afspraken te maken krijg je een veel beter beeld.

Vragen die beantwoord moeten zijn voor jezelf

  • Hoe laat moet je op de locatie zijn? Zijn er meerdere locaties? En hoe komt het bruidspaar aan op de locatie?
  • Wie zijn naast het bruidspaar de belangrijkste gasten op de bruiloft?
  • Is er een draaiboek van de dag? En wie is de ceremoniemeester? Die is namelijk heel belangrijk om ruggespraak te houden.Zij of hij weet hoe de dag verloopt, het bruidspaar wil je eigenlijk zoveel mogelijk met rust laten qua vragen.
  • Zijn er nog speciale fotomomenten tijdens de dag? Wil het bruidspaar samen bijvoorbeeld een fotoshoot, familieshoot, groepsfoto of andere shoots tussendoor doen, laat dit dan in het tijdsschema van het draaiboek verwerken zodat jij weet op welk moment jij alles klaar moet zetten en hoeveel tijd je hiervoor hebt.
  • Hoeveel foto’s ga je afleveren aan je klant? En hoe lever je de foto’s aan? USB stick, DVD, WeTransfer, Google Foto’s, Fotoboek en noem maar op?
  • Tijdens deze dag maak je natuurlijk geen 10 foto’s, het zijn er meestal honderden. Dus nabewerken kost heel veel tijd maar een bruidspaar is vooral gefixeerd op de termijn waarin zij hun foto’s kunnen verwachten en logisch ook. Dus hoe lang denk jij nodig te hebben om je foto’s te bewerken? En wees reëel voor jezelf, binnen 24 uur je foto’s aanleveren (als je het goed wilt doen) is van de zotte, dus wees verstandig, neem een ruim termijn en kom die na.
  • Op basis van alles wat je besproken hebt leg je een prijs vast met elkaar. Voor niets gaat de zon op, jij moet voor jouw werk gewoon betaald worden, wees niet bang een prijs neer te leggen. Jij kunt aan de hand van jou afspraken goed onderbouwen wat de prijs moet zijn en waarom die prijs zo is.

Schrijf de afspraken op en neem ze tijdens deze dag ook gewoon in je fotografie-kit mee. Datzelfde geldt voor het draaiboek, zonder draaiboek ben je eigenlijk gewoon kansloos omdat je dan niet weet wat planning is voor de dag.

Tip 3. Een tweede camera is een must

Als je het mij vraagt dan zal mijn advies altijd zijn om een tweede camera mee te nemen naar een bruiloft. Er kan van alles met je camera gebeuren, je camera kan spontaan stuk gaan, in het water vallen, kwijt raken of wat dan ook. Je zal als amateurfotograaf misschien niet standaard over een tweede camera beschikken, leen er één van een vriend of vriendin. Of huur er één bij een fotografiewinkel. Zo heb je jezelf altijd ingedekt.

En extra accessoires…

Naast een goede camera en een reservecamera is het natuurlijk ook belangrijk dat je genoeg extra accu’s, geheugenkaarten en lenzen in je tas hebt zitten (ook voor je reserve camera). Naast deze items kun je ook nog een externe flitser, reflectiescherm en statief meenemen. Soms moet je namelijk werken in lichtomstandigheden die verre van ideaal zijn.

Tip 4. Fotografeer in RAW

Er zijn meerdere bestandsformaten waarin je kunt fotograferen en iedereen heeft daar zijn eigen mening over. Maar persoonlijk denk ik dat je er verstandig aan doet om te fotograferen in RAW omdat je met RAW alle EXIF informatie in je foto hebt zitten. Bij bijvoorbeeld een JPEG formaat wordt er een compressie op de foto los gelaten en zal je bepaalde informatie verliezen.

Je wilt als trouwfotograaf altijd de beste kwaliteit leveren aan je klant en de meest waardevolle informatie in je foto hebben om te kunnen gebruiken bij het bewerken van je foto’s. Ja, de bestanden zijn een stuk groter dan JPEG maar het is het meer dan waard.

Tip 5. Regel een assistent of backup fotograaf

Ik heb het in het begin eigenlijk ook al een beetje verklapt maar zeker als je net nieuw bent in de trouwfotografie, doe je er verstandig aan iemand mee te nemen. Een ervaren trouwfotograaf kan je adviseren. Hier kun je uiteindelijk alleen maar beter van worden.

Ken je geen andere fotografen dan kan je ook vragen of een vriend of vriendin mee kan. Zij kunnen je tijdens jouw werk als trouwfotograaf, net die extra handjes geven die jij nodig hebt. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen met het dragen van je spullen, reflectiescherm vasthouden of bij het bijwerken van make-up van de bruid.

Zij of hij kan ook inspirerend werken. Je assistent kan soms goede ideeën hebben voor je shoot of net even een andere kijk hebben dan jou op dat moment. Iemand die jij vertrouwd kan jou ook rustig houden tijdens deze dag zelf, zodat jij niet gestrest raakt.

Tip 6. Leg de juiste momenten op de dag vast

Als je de afspraken goed hebt vastgelegd zoals ik je geadviseerd heb in deze 10 tips voor trouwfotografie, dan kan er eigenlijk weinig fout gaan. Maar er zijn altijd op een bruiloft speciale momenten waar jij bovenop moet staan met je camera. Zo is er ‘de kus’, het aansnijden van de taart en de openingsdans. Bij elke bruiloft zijn dit zeker de momenten die je niet mag missen, er is over het algemeen geen tweede kans voor. Al gaat tip 8 je daarbij helpen.

Er gebeurd natuurlijk van alles op zo’n dag, leg die ongewone momenten vast. Heel veel momenten gaan snel, zorg dat jij alles zo goed mogelijk documenteert. Heb je even een momentje waarop niks spannends gebeurd of ben je ruim op tijd op de bruiloft. Probeer dan overzichtsfoto’s en detailfoto’s te maken van de locatie.

Tip 7. Onzichtbaarheid tijdens trouwfotografie is een pré

De aandacht van een bruiloft legt bij het bruidspaar en niet bij jou. Probeer daarom zo min mogelijk op te vallen op de bruiloft. Kleed jezelf als één van de gasten, bespreek of er een bepaalde dresscode is en kom niet als een slons op de proppen.

Beweeg je tussen het publiek alsof of je één van hen bent, praat en lach met de mensen om je heen. Als je je “blend” alsof je er gewoon bij hoort zal het fotograferen ook veel makkelijker gaan, mensen hebben dan niet het gevoel dat je die enge fotograaf bent maar staan open voor je als mens.

Het is natuurlijk de bedoeling om zo min mogelijk op te vallen tijdens de bruiloft omdat het jouw werk makkelijker maakt en de belangstelling niet wilt opeisen van het bruidspaar. Maar soms moet je wel, moet je voor iemand neus gaan staan, krijg je een opmerking naar je hoofd. Maar houdt altijd in je achterhoofd, dat jij die foto’s moet maken want anders wordt je daar op afgerekend.

Tip 8. Pak de regie

Een beetje een aanvulling op nummer 7, maar niet geheel onbelangrijk. Je wilt je eigenlijk zo onopvallend mogelijk bewegen tijdens bruiloft. Maar af en toe zal je toch de regie moeten pakken. Jij bent fotograaf, jij moet het beeld vastleggen zoals jij of het bruidspaar hem voor ogen heeft. Dus pak die regie, neem die touwtjes in handen, ook al vind niet iedereen dat leuk. Doe het gewoon!

Heb je om wat voor reden dan ook ‘de kus’ gemist, laat het moment opnieuw doen. Staan mensen te ver uit elkaar, regisseer gelijk en laat ze dichter op elkaar staan.

Een moment missen is niet erg, maar laten voor wat het is wel. De dag moet gedocumenteerd worden, jij wordt betaald om alles op beeld vast te leggen. Neem die regie en regisseer alsof je al jaren ervaring hebt. Wees een baas in fotografie!

Tip 9. Experimenteren hoort er ook bij

Als fotograaf weet je inmiddels wel dat je creatief moet zijn en dat is ook wat je ze leuk vindt aan fotografie. Experimenteer daarom ook tijdens een bruiloft, maar doe dit wel alles als je al genoeg foto’s hebt. Als jij tijd over hebt tijdens deze dag kun je nieuwe dingen uitproberen.

Je kunt experimenteren in poses, compositie of apparatuur zoals lenzen. Laat het bruidspaar bijvoorbeeld iets geks doen of betrek andere gasten in je foto’s. Probeer andere invalshoeken, laag, hoog, achter iets, gebruik probs en wees creatief! Zo krijg je foto’s die anders zijn dan normaal en kunnen jou als fotograaf leuke beelden opleveren. Door te experimenteren kun je een eigen stijl ontwikkelen die jou als fotograaf met een eigen specialiteit in de markt zet.

Hieronder een filmpje van SLR Lounge waarin ze je wat ideeën geven voor poses van het bruidspaar.

9 Quick and Easy Wedding poses – SLR Lounge | Photography Tutorials

Tip 10. Wees op tijd en zorg goed voor jezelf

De mooiste dag van het bruidspaar is aangebroken en jij komt als trouwfotograaf om wat voor reden dan ook te laat, “dat kan echt niet”!!! Tip 10 is misschien wel de belangrijkste van de 10 tips voor trouwfotografie, wees gewoon op tijd! Plan dus voor de dag zelf geen andere afspraken in. Rijd ruim op tijd van huis weg, want er kan altijd onderweg wat gebeurd zijn. Als jij niet op tijd bent op een bruiloft zonder goede reden kan je er vergif op innemen dat dat geen goede start van je carrière als trouwfotograaf zal zijn. Een ontevreden bruidspaar zal dit ook kenbaar maken aan andere en terecht!

Over het algemeen gezien zal je tijdens een bruiloft goed verzorgt worden maar toch is het altijd slim om voldoende eten of drinken bij je te hebben. Onderweg kan jij dan als van locatie A naar B rijdt nog snel even iets eten of drinken. Als jij de hele tijd met een knorrende maag rond moet lopen, zal dat voor jezelf niet echt prettig zijn. Ook kun je in je tas een stripje paracetamol meenemen, een fotograaf met hoofdpijn zal niet geconcentreerd kunnen werken.


We sluiten deze 10 tips voor trouwfotografie af met een bonus tip

Op de dag zelf lopen er altijd nieuwe klanten rond, wees hierop ingespeeld. Zorg dat je altijd visitekaartjes in je zakt hebt zitten. Vraag ook aan het bruidspaar of jij ergens je visitekaartjes of flyers mag neerleggen zodat jij jezelf kenbaar kunt maken als fotograaf en potentiële klanten weten gelijk wie je bent.

En vergeet niet dat als je deze dag feilloos vastlegt op beeld, de klant super tevreden zal zijn met je werk. Dit zal je werk als fotograaf alleen maar goed doen, het zal je als fotograaf beter in de markt kunnen zetten. En wellicht schrijft het bruidspaar een positieve review op je site of Google. En vraag hier ook gewoon om!

Ik wens, je heel veel succes met deze 10 tips om een goede trouwreportage neer te zetten. Oh ja en wil je een fotoboek maken, kijk dan eens bij CEWE.

Lees ook mijn andere blogs boordevol tips die je als fotograaf alleen maar beter maken, net als deze 10 tips voor trouwfotografie die je net hebt gelezen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips