"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

IMG_8584

Straatfotografie, gooi je zelf in het diepe en ervaar hoe leuk het is

Straatfotografie is een ontzettende leuke tak van fotografie. Op straat vindt je zoveel elementen die kunnen boeien, alles om je heen beweegt en veranderd met de seconde. Straatfotografie is een boeiende manier om het dagelijkse leven te bevriezen en vast te leggen op beeld.

Het is een artistieke vorm van fotografie. Er wordt gefotografeerd zonder dat de betreffende geportretteerde zich er bewust van is. Je maakt beelden van de straat zoals ze zijn op dat moment. Eigenlijk is het een vorm van documentaire/journalistieke fotografie.

In tegenstelling tot andere takken van fotografie, gaat een straatfotograaf meestal niet in opdracht de straat op, maar gaat hij of zij zelfstandig op zoek naar beelden die hem of haar boeien. Straatfotografie is voor iedereen persoonlijk, als jij jouw foto mooi vindt dan is jouw dag als straatfotograaf geslaagd.

Voor mij persoonlijk staat straatfotografie meer dan alleen beelden schieten van de mensen die ik niet ken. En begrijp me niet verkeerd, want ook dat doe ik graag! Maar zelf vind ik het ook juist interessant om bij de mens betrokken te raken, ze aan te spreken en contact te maken. Soms hoor je hele boeiende verhalen en dat verhaal kan jij weer doorvertellen met jouw beelden in de vorm van een drieluik. Hoe leuk is dat? Mensen raken ook geïnteresseerd in wat jij doet, vragen om je visitekaartje en naderhand kun je hier nog eens leuke opdrachten uithalen ook.

Hoe kun je zelf te werk gaan tijdens jouw straatfotografie sessie?

Als je aan straatfotografie wilt beginnen dan heb je wat mij betreft een goede keuze gemaakt. Wanneer je de straat op gaat met je camera zal dit in het begin misschien een beetje onwennig zijn, maar naar verloop van tijd wordt dit steeds makkelijker.

Het is zeker in het begin aan te raden om niet met de meest opvallende camera apparatuur de straat op te gaan, dus geen camera’s met enorme telelenzen en kleurrijke cases. Het kan handig zijn om je sluiter (het opklappen van je spiegel) in stille modus te zetten en je focus piepje ook even uit te schakelen. Zeker als je de foto’s van dichtbij wilt nemen van de mensen op de straat, wil je niet opvallen. Het maakt het voor jouw dan ook makkelijker om te wennen aan het concept straatfotografie.

Welke lenzen gebruiken?

Zoals ik net al een beetje verklapte, kun je beter geen gebruik maken van enorme telelenzen. Waarom niet? Het gewicht is enorm van zo’n lens en je wilt niet opvallen op straat. Zelf maak ik graag gebruik van mijn 50 mm en 24 mm lens, ze zijn licht in gewicht, haarscherp en vallen absoluut niet op.

Sluitertijden instellen

Ga je de straat op dan is het ook belangrijk dat je sluitertijd snel genoeg staat ingesteld om haarscherpe foto’s te maken. Moet de ISO waarde omhoog om scherpe foto’s te maken? Dan moet je dit ook gewoon echt doen, het zou zonde zijn als jou dagje fotograferen in de stad voor niets bleek te zijn.

Leer situaties op straat kennen

Ga de straat op en bedenk met welke lens of lenzen je op dat moment wilt gaan fotograferen. Houd je hier ook aan en gebruik alleen deze specifieke lens of lenzen. Als je op zoek bent naar situaties om op straat te fotograferen dan is belangrijk te kijken naar mensen die op één of andere manier zich onderscheiden van hun omgeving, althans in ieder geval voor jou. Met de beelden die jij maakt kun jij jouw verhaal vertellen, zoals jij hem ervaart.

En kijk niet alleen naar de mensen zelf maar wees je bewust van de omgeving waar jij je in bevindt, overal zijn boeiende onderwerpen te zien. Je kunt dankbaar gebruik maken van reflecties in de weerspiegeling van ramen van etalage’s of huizen, regenplassen op de grond of reflecties van voorbij rijdende voertuigen. Ook kun je bijvoorbeeld kaderen met deuropeningen, stadsgroen (beplanting), de doorkijkjes tussen 2 gebouwen en noem maar op.

Kortom kijk om je heen en ervaar de straat. Misschien onwennig in het begin, maar je zult blij zijn als je het ervaren hebt.

Workshop straatfotografie

Lijkt het je zelf leuk om aan straatfotografie te beginnen? Tijdens mijn workshops straatfotografie leer ik jou de fijne kneepjes van deze mooie tak van fotografie. Ga jij met mij mee op pad Amsterdam in? Bestel dan je ticket!

Vond je dit weer een leuk artikel? Bekijk dan ook eens mijn andere blogs. Wil je zelf de straat ervaren? Ga dan met mij mee op pad! Bestel je ticket

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips