"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Snelle lens

‘Snelle lens’ die term heb je als je fotografeert vast weleens horen vallen

Wat betekent een snelle lens? En wat doet het? Nee, je lens heeft niet opeens wielen gekregen en gaat er als een speer vandoor. Nee een ‘snelle lens’ is een term binnen de fotografie voor een lens of hier nader te noemen Objectief met een grote maximale diafragma. Het heeft dus absoluut niks te maken met de sluitertijden van je camera, of hoe snel je objectief kan focussen op een onderwerp.

De maximale is diafragma is bepalend

Het heeft zoals gezegd te maken met de grote van het maximale diafragma. Hoe groter het diafragma van je objectief is, des te sneller je objectief is.

Als je regelmatig met fotografie bezig bent, dan weet je inmiddels wel dat het diafragma-getal de maat van de lensopening weergeeft. Des te groter de maximale diafragma stand is, des te meer licht er door je lensopening naar binnen kan.

De iris is het diafragma van het menselijk oog.

Aldus: WikiPedia

De snelle lens, ideaal voor donkere omstandigheden

De reden dat men een objectief met groot diafragma een snelle lens noemt, heeft dus alles te maken met de opening van de lens. Wanneer er meer licht naar binnen kan, heb je de mogelijkheid om snellere sluitertijden te gebruiken. Zelfs wanneer de lichtomstandigheden niet ideaal zijn. En dat is nou precies de reden waarom het een ‘snelle lens’ genoemd wordt.

Waarom zou je een snelle lens willen hebben?

Heel simpel; Er is één grote reden en die is eigenlijk al genoemd. Een snel objectief kun je gebruiken in lichtomstandigheden die verre van ideaal zijn. Zo’n objectief kan je voordeel bieden wanneer je weinig licht tot je beschikking hebt maar wel wilt fotograferen zonder dat je je ISO waarde op moet krikken tot aan het plafond.

Hoe hoger de ISO waarde namelijk is, des te meer ruis er in je foto veroorzaakt wordt. Dat is wat wij als fotograaf vaak proberen te vermijden, tenzij je het voor je compositie creatief bedoeld is.

Aan alles hangt een prijskaartje, gelukkig is daar de Nifty-Fifty

Een snel objectief is vaak wel erg duur, zeker als je één van goede kwaliteit wilt hebben. Maar gelukkig hebben wij tegenwoordig ook nog de Nifty-Fifty, hieronder legt Peter McKinnon, uit wat dat betekend:

The most UNDERRATED lens EVERYONE needs!

Wil je meer leren over fotografie? Of lijkt het je leuk om met mij op pad te gaan tijdens een workshop fotografie, kijk dan eens bij mijn workshops en schrijf je in!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips