"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Shutterspeed

Leer meer over het werken met sluitertijden

Een beginnend fotograaf zal in het begin begrippen tegenkomen waar hij of zij nog nooit van gehoord heeft of misschien wel van naam kennen maar geen idee hebben wat deze begrippen precies inhouden. Ik zal je zo goed mogelijk wijs maken in deze begrippen zodat jij fotografie beter zult begrijpen. We gaan het in deze blog hebben over sluitertijden, dat kan bij veel beginnende fotografen voor onduidelijkheid zorgen. Wat is sluitertijd precies? Wat doet het eigenlijk? En hoeveel invloed heeft het op je foto’s die je maakt?

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd staat voor de hoeveelheid tijd dat de belichting de mogelijkheid heeft om op je camerasensor te vallen. Een ander woord voor sluitertijd is belichtingstijd. Wellicht weet je dat inmiddels wel, maar fotograferen valt of staat met licht en belichting. De sluitertijd bepaalt hoelang er licht op de camerasensor valt en bepaalt daarmee ook de hoeveelheid details die er te zien zijn op de foto.

Sluitertijd is één van de onderdelen uit je camera instellingen die je goed onder de knie moet zien te krijgen, ook zul je te maken krijgen met diafragma en ISO.

Tussen jouw beeldsensor van je camera en je lens zit een gordijn, zo heet dat in fotografie termen, deze gaat voor een bepaalde tijd open en weer dicht. Een gordijn is een soort van deurtje dat opent en weer sluit.

De sluitertijd regelt niet alleen de belichting van je foto maar bepaalt ook of je onderwerp, scherp of onscherp op je foto verschijnt. En dan niet in de vorm zoals je met diafragma (weet je niets over diafragma, bekijk dan hier mijn blog over diafragma) kan, dus geen scherptediepte controle maar bij sluitertijd kun je spelen met bewegingsonscherpte. Met een korte sluitertijd bijv. 1/8000 van een seconde kun je hele snelle bewegingen volledig ‘bevriezen’, maar met een lange sluitertijd bijv. 1/10 van een seconde kun je bewegingen er vloeiend uit laten zien.

Wanneer gebruik je korte of lange sluitertijden?

Op het moment dat je in een goed belichte omgeving bijvoorbeeld sportfoto’s wilt gaan maken bij een voetbalwedstrijd, waarbij je de speler en de bal scherp op beeld wilt hebben kies je al gauw voor een korte sluitertijd en dan neem ik even als voorbeeld een 1/8000 van een seconde. Het zorgt ervoor dat het moment volledig bevriest.

Diafragma f/5 – Sluitertijd 1/200 – ISO-125 – Brandpuntafstand 58 mm

Heb je een situatie waarbij je een fietser wilt fotograferen en jij pant met je camera (mee bewegen met het onderwerp) mee met de fietser die voorbij sjeest, dan kun je ervoor kiezen om een langere sluitertijd te gebruiken. Gebruik je in deze situatie bijv een lens van 50 mm op een full frame camera, dan kun je met een sluitertijd van 1/50 van een seconde nog relatief scherpe beelden maken van stilstaande objecten. Omdat je mee pant (meebeweegt) met de fietser, geldt dit als een stilstaand object, jij en de fietser hebben een gelijke snelheid van elkaar. Maar omdat je camera ingesteld staat op 1/50 sec, kan je achtergrond niet meer scherp vastgelegd worden, dit zorgt er dan ook voor dat je een mooi wazig (snelheidseffect) op de achtergrond krijgt. Zou je ditzelfde willen doen met 1/8000 sec, dan zou je nooit het zelfde resultaat kunnen krijgen omdat je achtergrond dan over het algemeen haarscherp wordt afgedrukt.

Lange sluitertijden kun je ook gebruiken bij avond of nachtfotografie, hierbij is wel aan te raden om een statief te gebruiken. Je kunt bij avond en nachtfotografie je camera instellen op een langere sluitertijd, dit zorgt er voor dat je foto langer belicht wordt en daardoor kun je in situaties die minder goed belicht zijn alsnog hele mooie foto’s als resultaten krijgen.

Ga er creatief mee om

Sluitertijden kunnen creatief gebruikt worden om speelse en gave effecten te creëren. Met langere sluitertijden kun je bijvoorbeeld light paintings maken, creatieve selfsies met dubbele belichtingen, aan panning doen en nog veel meer.

Videotutorial van Joshua Cripps over sluitertijden

Wil je meer over sluitertijden weten, kijk dan eens op Youtube.

Wil jij ook creatief het uiterste uit jezelf halen? Schrijf je dan nu in voor een fotografie cursus van Dutch Creator. Ik neem je mee in de wereld van de creativiteit en laat jou de fijne kneepjes van het vak zien.

Lees ook mijn blogs over diafragma en ISO waardes om de belichtingsdriehoek volledig te leren kennen.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en had je er wat aan? Laat het even weten in de “comments” onder deze blog.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of heb je misschien nog suggesties voor mij voor het schrijven van een nieuwe blog, laat het mij dan gerust even weten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips