"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

IMG_0668

Review fotoboek van Fotofabriek.nl, doen of niet?

Met enige regelmaat krijg ik het verzoek om een fotoboek of ander materiaal te testen, vandaag gaan we eens kijken naar een fotoboek van Fotofabriek.nl. Zelf vind ik het wel prettig om zo’n boek te mogen testen, omdat ik zelf dan mijn eerlijke mening erover kan vormen en met jullie kan delen. Een fotoboek test ik dan ook met de voorwaarde dat als ik er niet positief over ben er alsnog een blog over post.

Een eerlijke prijs voor een fotoboek​ van Fotofabriek.nl

Toen ik de prijzen op de website zag voor een fotoboek, viel ik bijna van mijn stoel. Dat kan toch niet zo goedkoop? Of ben ik in de loop der jaren bedonderd door allerlei drukkers? Of maken ze gewoon foutje op de website?

Geloof het of niet, dat prijs is echt serieus. Ik sta er echt versteld van, dat kan haast niet veel goeds betekenen?

De website

De website ziet er in één oogopslag fantastisch uit. Het is overzichtelijk, werkt responsive (mobiel) en is snel. Op de website zijn er echt een hoop producten te vinden, zelfs producten die je niet snel bij andere drukkers zult vinden. Wil je een agenda laten bedrukken, drukwerk op karton of zelfs Merci Chocolade, dan je dat hier laten doen. 

De online editor van Fotofabriek.nl

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik er niet zo dol op om software van een foto drukker te installeren op mijn computer. Alleen maar, omdat ik op mijn computer geen onbekende software wil hebben. Gelukkig is dat bij de Fotofabriek gelukkig niet nodig, ze hebben een online editor waar je in kunt werken. En geloof het of niet, het voelt bijna alsof je gewoon in software werkt, de editor reageert goed en snel.

In de editor kun je gebruik maken van ontwerp sjablonen, om het je nog makkelijker te maken om een fotoboek samen te stellen. Dat natuurlijk mooi meegenomen als je snel een fotoboek wilt maken of als je creativiteit een beetje op is. 

Zelf vind ik het prettig om mijn fotoboek zelf samen te stellen, de indeling netjes, maar toch speels te houden. Maar goed het kan geen kwaad dat je de keuze hebt. 

Foto's toevoegen

Het toevoegen van foto’s is nog nooit zo simpel geweest. Het inladen gaat behoorlijk snel, ook al heb je een bulk aan foto’s die je naar de website stuurt. Natuurlijk is het wel een vereiste om een snelle verbinding te hebben, om ook snel te kunnen uploaden, maar dat terzijde. 

Ik vond het mooi om te zien dat je vanuit Facebook en Instagram, foto’s naar de online editor kunt halen. Zo kun je snel en simpel een fotoboek maken. Natuurlijk moet je er wel een beetje voor waken dat als je dat zou doen, je de foto’s niet al te groot laat afdrukken. Want foto’s die op Social Media staan worden nou eenmaal behoorlijk gecompressed en daarmee gaat detail verloren. 

Aanpassingen die je kunt maken

In de editor kun je naast foto’s toevoegen ook foto’s bewerken. Je kunt minimale bewerkingen uitvoeren aan je foto’s, natuurlijk super handig. Wel geniet bij mij altijd de voorkeur om dit gelijk in ‘post’ (in mijn eigen fotobewerkingsprogramma) te doen, zo houd ik zelf beter de controle over mijn foto’s. 

Ook is het handig dat je een fotoboek kunt versieren met tekst, illustraties, kaders en achtergronden in de editor. 

Het fotoboek zelf

Ik heb er dit keer voor gekozen om een fotoboek te maken met wat foto’s van mijn werk als fotograaf. Een variatie van privé werk en betaalde opdrachten. Het fotoboek wat ik mocht testen bestaat uit een A4-liggend formaat met 24 pagina’s, genoeg dus om te vullen. Je kunt namelijk elke pagina vullen met meerdere foto’s als je dat wilt.

Ok, voor de prijs die zo’n boek kost mag ik natuurlijk eigenlijk niet klagen. Maar dat ga ik wel een beetje doen! Het boek ziet er in eerst opslag goed uit. De kaft is netjes en mooi afgewerkt. Het materiaal waar op gedrukt wordt voelt goed en stevig aan. En ik ben blij om te zien dat de foto’s niet gelijk op de eerste pagina zijn gedrukt zoals bijvoorbeeld wel bij Saal Digital het geval was. De Fotofabriek heeft er gelukkig voor gekozen om de eerste pagina te voorzien van een lege witte pagina, ik zeg helemaal top!

Maar nu komt het, als ik door het fotoboek heen blader dan ben ik ondanks de prijs wel eerlijk. De fotoafdrukken stellen me enigszins een beetje teleur. De scherpte van de foto’s is goed, maar de kleurechtheid wat minder, de foto’s ogen wat dof in mijn ogen. Daarnaast valt het me direct op dat ik het lijnenspel van de printer van de drukker in het fotoboek kan lezen en daarom zou ik dat dus nooit aan mijn klanten kunnen verkopen.

Mijn mening is dan ook dat ik het fotoboek niet professioneel zal gaan gebruiken. Wil je een fotoboek die niet al te veel kost dan zou ik het product ondanks de tegenvallende resultaten toch aanraden, omdat de prijs gewoon “sick” is.

Als ik op de website kijk dan zie ik ook dat de Fotofabriek fotoboeken verkoopt onder het exclusieve segment, dus ik ga er stiekem een beetje vanuit dat deze boeken van betere kwaliteit zullen zijn.

'Bij sommige afbeeldingen zie je duidelijk het lijnenspel'

Mijn conclussie over het fotoboek van Fotofabriek.nl?

Het fotoboek van de Fotofabriek.nl heeft me op sommige punten flink verrast, maar op sommige punten een beetje teleurgesteld. Ik denk dat de fotofabriek op de goede weg is om een fotoboek te produceren die niet al te veel kost. Het is alleen een beetje appels met peren vergelijken, want een fotoboek van hoge kwaliteit kost nou eenmaal wat meer geld. Is je budget niet toereikend dan zou ik zeggen, ga lekker direct aan de slag met de editor van Fotofabriek.nl.

Wil je een keer wat anders laten drukken, dan kun je bij de Fotofabriek ook terecht voor allerlei andere items. Hierbij kun je denken aan foto’s op hout, foto’s op karton en zelfs foto’s op Merci Chocolade. Cool toch? 

Sterke punten

Verbeter punten

Wil je zelf een fotoboek maken bij Fotofabriek.nl? Klik dan op deze link.

Een kunstwerk laten maken door Dutch Creator Fotografie?

Wil je een kunstwerk door ons laten maken? Bekijk dan eens de mogelijkheden. Wil je zelf meer leren over fotografie? Geef je dan op voor een workshop.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips