"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Instagram-Insights

Instagram analyseren en plannen, dit zijn de beste tools voor 2020

Vandaag gaan we het hebben over het analyseren en plannen op Instagram. Laatst heb ik een blog bericht geschreven met als titel “Instagram heeft je actie geblokkeerd, een week geen Instagram meer!”. Op dat specifieke blogbericht over het blokkeren van Instagram, door het gebruik van verkeerde tools, heb ik best veel vragen gehad. Er waren meer mensen die als mij voor een week verbannen waren op Instagram. En dat is natuurlijk niet best.

Sommige tools zijn op Instagram niet toegestaan en daardoor kunnen ze voor aardig wat problemen zorgen, met als gevolg dat je account door Instagram geblokkeerd wordt.

Omdat jullie, mijn fotografie vrienden, Instagram ook gebruiken, wil ik jullie een beetje wegwijs maken in het analyseren en plannen van posts op Instagram. Ook helpt het jou om niet dezelfde fouten te maken, die ik wel heb gemaakt.

Ik heb voor jullie een top 10 van Instagram analyse & plan tools samengesteld, die wel veilig zijn om te gebruiken. Voor zover mij bekend zijn er momenteel geen aanwijzingen dat Instagram dit soort tools ook zal gaan blokkeren.

1. Instagram Insights (inzichten) om je inzichten te analyseren

We gaan hem inleiden met Instagram Insights, dat is de tool van Instagram zelf. Misschien niet heel verrassend maar Instagram zou Instagram niet zijn als ze geen eigen analyse tool zouden hebben. Instagram Insights biedt ingebouwde statistieken die jouw account een beter inzicht moeten geven geven. Je kunt vooral de basis statistieken bekijken over je berichten, profielweergaven en conversies. Ook kun je inzicht krijgen in je Instagram Stories zoals het bereik, klikken op je website en meer.

Instagram Insights

Zelf vind ik het erg handig dat de functie van Instagram Insights aanwezig is maar helaas vind ik hem niet voldoende, om alleen op te kunnen bouwen. Wij willen meer en meer informatie verzamelen om beter in te kunnen inspelen op het vergroten van ons volgbereik en we willen natuurlijk ook tenslotte dat onze posts door zoveel mogelijk mensen gezien worden. Daarom gaan we door met Squarelovin.

2. Squarelovin

Als je op zoek bent naar een redelijk robuuste tool die nog gratis is ook dan ben je bij Squarelovin aan het juiste adres. Het is een fantastisch hulpmiddel om een goed inzicht in je account te krijgen. Je kunt er heel makkelijk voor jezelf inzichtelijk maken wat de beste en slechtste tijden zijn om je berichten te posten.

Het is een goed hulpmiddel om je accountprestaties in een tijdlijn weer te geven en dit ook nog eens te filteren. Je krijgt er toegang mee tot de statistieken over jouw account. Met Squarelovin krijg je meer inzicht in de voorkeuren en interesses van jouw volgers.

Squarelovin

3. Planoly, plan je berichten gewoon vooruit

Op Facebook kun je standaard je berichten al inplannen, dat zal je misschien al weten, zo niet gelijk een mooie tip :P! De functie om berichten te plannen zit namelijk bij Facebook standaard verwerkt in het platform en is wat mij betreft erg handig om te gebruiken. Maar bij Instagram is dat niet standaard het geval, ook al is Instagram feitelijk van Facebook.

Planoly om je Instagram posts te plannen

Planoly kun je gebruiken op je desktop, iPad (tablet) of smartphone, met daarbij behorende app. In de app zet je je posts klaar, compleet met hashtags en captions. Vervolgens plan je het bericht in, je bericht zal gepost worden op jouw gekozen tijdstip en klaar is kees. Op deze manier kun je voor een aantal weken berichten inplannen, dat neemt jou een hoop werk uit handen. Je hoeft geen favorieten tijdstippen meer in de gaten te houden om je berichten te posten aangezien je alles al hebt ingepland.

4. Socialbakers, Instagram analyseren met AI

Socialbakers is een Instagram analysetool voor persoonlijke en zakelijke profielen. Het geeft de statistieken weer over over jou meest populaire Instagram Posts, zodat je kunt bekijken hoe je er op Instagram voor staat.

Socialbakers is een AI (kunstmatige intelligentie) marketing platform, waardoor het een ideaal platform is voor het bijhouden van wat er gebeurd op jouw Instagram account. Door het gebruiken van de AI functies kun je slimmer inspelen. Je kunt beter reageren op wanneer en hoe jij je berichten het beste kunt promoten en welke doelgroep je moet benaderen.

5. Crowdfire

Als je op Instagram bezig bent en je wilt er serieus mee aan de slag, dan zijn er een aantal dingen die je graag wilt weten. Eén van de belangrijkste is dat je wilt weten wie je wilt bereiken. Althans je doelgroep en wanneer jou bericht het meeste aandacht krijgt. Want des te meer mensen je bericht lezen des te beter voor jouw content en jouw merk.

Crowfire helpt jouw hierbij. De app ( voor de smartphone en tablet) helpt je bij het aanraden van de juiste tijdstippen. Crowdfire raadt aan op basis van jouw account en zal je zeker helpen in het behalen van jou doelen. Crowdfire biedt een gratis versie aan, maar wil je meer functionaliteit dan zul je daar voor moeten betalen, maar is zeker de moeite waard.

6. Followers Pro+ for Instagram, hoe beheers je die volgers?

Je kent het wel, volgen en ontvolgen, als je het mij vraagt het meest irritante gedeelte van Instagram. Het is niet zo dat ik een hekel heb aan mensen, maar mensen volgen je en zodra jij ze terug volgt, ontvolgen zij jou weer. Dus het gaat de meeste mensen niet om de content die jij maakt. Ze doen dat alleen maar om zieltjes te winnen voor zichzelf. Dus puur en alleen eigen gewin.

Maar goed je hebt volgers nodig om jouw content te laten zien en daar is ook een plan voor nodig. Met Followers Pro+ for Instagram maak je jouw volgers en ontvolgers zichtbaar. De app helpt jou om mensen te volgen, maar het laat je ook zien welke mensen jou ontvolgt hebben. De app vertelt je zelfs wie jij volgt en wie niet terug volgt.

7. Ook met Later, kun je berichten op Instagram plannen

Later is een plan tool die het mogelijk maakt om je social media account te koppelen met elkaar. Je kunt er planningen mee maken en automatisch je berichten te posten. Het voordeel van Later is dat je naast Instagram ook je Facebook, Twitter en Pinterest accounts kunt koppelen. Als je dat dan gedaan hebt upload jij je post die je wilt publiceren, je voegt captions en hashtags toe en stelt de tijd in dat je bericht gepost moet worden. Makkelijker kan bijna niet, vervolgens wordt jouw post op alle aangemelde netwerken gepubliceerd.

Het platform van Later is gratis te gebruiken. Je kunt per social media platform één account koppelen, vervolgens kun je 30 tot 50 berichten in plannen. Wil je meer functionaliteit, bijvoorbeeld het analyseren of wil je meer dan 30 tot 50 berichten posten? Dan zul je voor extra functies wel moeten betalen.

8. Hootsuite Social Media Marketing

Hootsuite is ‘s werelds meest gebruikte social media marketing platform. Meer dan 10 miljoen gebruikers maken gebruik van Hootsuite om hun social media kanalen te beheren vanuit één dashboard.

Hootsuite maakt het jouw een stuk makkelijker om jouw foto’s en video’s op Instagram te publiceren. Het is een uitgebreid pakket, het is niet alleen een plan tool, maar het is meer dan dat. Je kunt er berichten mee plannen, samenwerken, analyseren en je kunt er de concurrentie mee in de gaten houden. Op die manier kun jij beter inspelen op wat er op bepaalde momenten gepost moet worden.

  • Monitoren van Social Media
  • Het inplannen van berichten
  • Meerdere berichten tegelijk inplannen (Bulkplanning)
  • Samenwerken met teamleden
  • Het analyseren van jouw Social Media kanalen
  • Beschikbaar voor Desktop, Tablet & Smartphone

9. HypeAuditor, Instagram Analyseren echt een sterk punt

Ik wou eigenlijk gaan schrijven over Deep Social, maar dit platform heeft besloten om er mee te stoppen, wat ik zelf heel erg jammer vindt. Maar gelukkig hebben we HypeAuditor nog. Zij bieden net als de andere platforms analyses voor Instagram.

HypeAuditor is een uitgebreide database die meer dan 3 miljoen Instagram profielen heeft geïndexeerd. Het wordt aangedreven door AI (kunstmatige intelligente).

De belangrijkste analyses die HypeAuditor levert zijn die over influencers op Instagram. Hoe is hun kwaliteitsscore op Instagram? Dit is in een metriek van 1 tot 100 weergegeven, daarbij wordt er gekeken naar:

  • Authentieke betrokkenheid
  • Betrokkenheidspercentage
  • Bereikbaarheid voor de volgers
HypeAuditor om Instagram te analyseren

10. Sprout social, de alleskunner om Instagram te analyseren en te plannen

Net als Hootsuite is Sprout Social ook een echte alleskunner. Je kunt met Sprout Social al je social media accounts beheren en vervolgens analyseren en je berichten plannen.

Het grote voordeel is dat je alles in één hebt en je hoeft daardoor niet meerdere apps te gebruiken. Begrijp en bereik jouw doelgroep via één platform en meet gelijk de prestaties.

Sprout Social is wel gericht op bedrijven dus voor persoonlijke profielen is dit platform helaas niet bereikbaar. Ook moet je aardig de portemonnee trekken om gebruik te kunnen maken van dit platform, het is namelijk niet goedkoop. Maar kun jij het je veroorloven, dan is het zijn geld meer dan waard.

Vond je mijn blog weer leuk om te lezen? Bekijk ook mijn andere blogs. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog of wil je meer weten over Instagram, laat dan een berichtje achter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips