"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

1150 Resolutie Smartphone Verdubbelen

Hoe je de resolutie van je smartphone kan verdubbelen

‘Superresolutie’ en ‘pixelshift-technieken’ zijn niet alleen maar mogelijk met de allerduurste camera’s die de sensor 1 pixel tussen opnames verplaatsen. Zoals fotograaf Usman Dawood in onderstaande video aantoont, zijn deze technieken zelfs vanuit de hand met een smartphone toe te passen.

Dawood begint met het delen van een aantal tips die je helpen bij het verdubbelen van de resolutie van je smartphone:

  • Om de afbeeldingen later goed samen te voegen, heb je een programma als Photoshop nodig om het voor elkaar te krijgen.
  • Mocht je smartphone over een RAW-functie beschikken, gebruik deze dan. Hierdoor blijven zaken consistenter en heb je hierin meer speelruimte.
  • Mocht je smartphone over een stabilisatiefunctie beschikken, gebruik deze dan niet. Handmatig fotograferen zorgt in dit geval voor een beter eindresultaat.

Na het delen van zijn tips gaat hij meteen aan de slag en legt hij uit hoe hij met zijn 12 megapixel iPhone 11 Pro twee ‘superresolutie’ 24 megapixel foto’s maakt.

Hoe kan je de resolutie van je smartphone verdubbelen?

De ‘truc’ om de resolutie van je smartphone te verdubbelen is dat je de uiteindelijke compositie van je frame bepaalt en deze indeelt in vakjes, waarna je tussen de 15 en de 20 foto’s maakt van hetzelfde beeld. Je zal ongetwijfeld kleine bewegingen en ‘microtrillingen’ terugzien in je beeld omdat je handheld hebt geschoten. Als je later echter de foto’s importeert in Photoshop kan je de foto’s uitlijnen en converteren in een slim object, waardoor je de resolutie verdubbelt. Je pakt dan automatisch het gemiddelde uit alle foto’s.

Voorbeelden verdubbelen resolutie smartphone

Hieronder zie je een voorbeeld dat Usman Dawood in de video gebruikt. Mocht je meer voorbeelden willen bekijken, bekijk dan de volledige video van de fotograaf.

Enkel shot

Resolutie Smartphone verdubbelen enkele resolutie

Dubbele resolutie

Resolutie Smartphone verdubbelen dubbele resolutie

Zoals Dawood in het begin van de video aangeeft, is dit niet een truc die je elke keer dat je gaat fotograferen toe kan passen. Maar het is een goede truc die je bij de hand kan hebben voor in situaties waar je alleen jouw smartphone tot je beschikking hebt en de megapixel aantallen van je smartphone net niet genoeg zijn.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe het is toegepast en ga naar het kanaal van de maker voor nog meer handige tips en trucs.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips