"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Vuurwerk fotografie

Het fotograferen van vuurwerk, hoe doe je dat eigenlijk?

Het einde van het jaar is weer bijna aangebroken en het nieuwe jaar luiden we dan weer in met de nodige knallers en spetters. Tijd voor jou om het fotograferen van vuurwerk weer een beetje bij te schaven en om de mooiste beelden van het vuurwerk te maken. Ik ga jou natuurlijk weer op weg helpen om het nieuwe jaar in te luiden met mooie foto’s en daar beginnen we gelijk mee met het fotograferen van vuurwerk.

Stel handmatig scherp bij het fotograferen van vuurwerk

Als het buiten donker is, dan heeft jou camera er meestal veel moeite mee om scherp te stellen. Je camera kan over het algemeen niet zo goed met de donkere omgeving overweg. Kies daarom voor een handmatig scherpstelling en stel je scherpte in op oneindig. Controleer na het schieten van je beeld of je foto haarscherp is, zo niet stel dan je scherpstelpunt bij. Je wilt natuurlijk wel dat je beelden haarscherp zijn.

f/13.0 – 10s – ISO 100

Je kunt de diafragma groter instellen

Als je het gewend bent om aan avondfotografie te doen bijvoorbeeld straatfotografie, dan weet jij dat je in een laag diafragma getal vaak moet fotograferen. Maar met vuurwerkfotografie ligt dit toch net even anders.

Omdat vuurwerk behoorlijk fel kan zijn, zeker als er veel afgestoken wordt of als je er redelijk dicht op staat, kan je foto snel overbelicht raken. Daarom fotograferen we tijdens het fotograferen van vuurwerk vaak in een f-getal tussen de f/8.0 en f/16. Blijkt nou dat je foto onderbelicht is, stel dan bij naar een lager f-getal.

Leer meer over het diafragma als je hier nog niet helemaal in thuis bent.

f/16.0 – 2s – ISO 200

Stel je sluitertijd wat langer in en gebruik een statief

Om mooie foto’s te maken van het vuurwerk waarbij je lange halen en bogen als effect hebt, is het verstandig om te fotograferen met een langere sluitertijd. Je kunt een sluitertijd tussen de 1 seconde en 4 seconde gebruiken als mooi startpunt, maar speel er vooral mee.

Zet ook je camera op een statief want anders kun je zo goed als niet werken met lange sluitertijden. Het is daarbij handig om je camera in self-timer modus te zetten of dat je gebruik maakt van een afstandsbediening. Zo voorkom je dat je bewegingsonscherpte in je foto’s krijgt.

Leer meer over het werken met sluitertijden zodat jij die perfecte foto kunt maken zonder bewegingsonscherpte.

In fotografie ben je creatief bezig, dus dit zijn handvatten en geen vereisten, jij moet zelf uitvinden wat voor jou werkt en elke situatie is anders! Speel dus met je instellingen zodat jij tevreden bent met het resultaat.

Maak je foto interessant

Het toverwoord is eigenlijk altijd wel in elke foto die je maakt ‘compositie’. Probeer dit ook met vuurwerk fotografie, maak je foto’s interessant door niet alleen het vuurwerk in je foto te betrekken. Want doe je dat wel dan krijg je alleen maar een saaie zwarte foto met wat vuurwerk erin! Het is veel interessanter om er een goede compositie van te maken zodat je foto veel interessanter zal zijn. Probeer dus elementen in je foto te betrekken, zoals de omgeving waar jij je in bevindt.

f/1.8 – 1/100 – ISO 800

Nog wat korte tips voor het fotograferen van vuurwerk

  • Blijf op je belichting letten, gaat het niet goed, stel dan gelijk bij.
  • Probeer je ISO waarde zo laag mogelijk te houden, stel hem in op een ISO waarde tussen de ISO 50, 80 of 100 als het even kan. (De belichtingsdriehoek is niet compleet zonder ISO waarde)
  • Zorg dat de wind in je rug staat, zodat je de rook niet naar jou geblazen wordt.
  • Pas goed op jezelf, want vuurwerk is en blijft gevaarlijk. Veiligheid staat dus echt voorop, een foto is bijzaak!
  • Maak veel foto’s, want het duurt maar heel erg kort dat er vuurwerk afgestoken wordt.
  • Je kunt eventueel foto’s in de nabewerking in elkaar blenden (bijv. in Photoshop), zo krijg je misschien nog een mooier resultaat.
  • Zorg dat jij je camera apparatuur veilig kunt opbergen in een stevige cameratas.

Ben jij al wat meer ervaren in het fotograferen van vuurwerk? Dan kun jij misschien jezelf een challenge geven, laat je digitale camera voor wat het is. Pak je analoge camera erbij en schieten maar.

Met de analoge camera kun je heel creatief omgaan. Je kunt in je camera vaak dubbele belichtingen maken, zodat je meerdere lagen over elkaar heen kunt fotograferen. Zo krijg je een veel voller beeld qua vuurwerk.

Lees meer tips over fotografie in mijn andere blogs.

Geniet van het mooie uiteinde en ik wens jou namens Dutch Creator Fotografie een heel creatief en spetterend nieuwjaar!

Dutch Creator Fotografie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips