"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Gratis werken

Gratis fotograferen, wat denk je nou zelf, je hoort toch betaald te worden?

Op internet zie ik regelmatig berichten voorbij komen van mensen die gratis fotograferen aanbieden, maar wat bereik je daar mee? Serieus? Eigenlijk is het een onderwerp dat vanzelfsprekend zou moeten zijn! Wat mij betreft, hoor je gewoon betaald te worden voor de diensten die je levert, of je nou net begonnen bent of niet.

Iedereen verrijkt zichzelf, dus waarom gratis fotograferen?

Iedereen is bezig met zichzelf te verrijken in geld dus waarom zou je in vredesnaam gratis fotograferen? Niet dus, want één, je wordt er niet beter van en twee, je neemt jezelf gewoon niet serieus als fotograaf.

Je kent het wel, iemand die je kent, vraagt “Hé, je kan toch zulke mooie foto’s maken, zou je dat niet eens voor mij willen doen?”. Maar wat diegene eigenlijk bedoelt, is “Hé, jij maakt toch zulke mooie foto’s, kun je dat niet gratis komen fotograferen?”. Maar als dat de intentie is, laat het dan voor wat het is. Je schiet er niets mee op behalve dat je een klein kans hebt dat je er wat mee in je portfolio kunt. Maar is al dat gratis werken het je waard?

Kijk, fotografie is geen simpel beroep waarbij je altijd maar gratis kunt en wilt werken. Je moet een afweging voor je zelf maken waarom zou ik gratis gaan werken? En mijn eerlijke mening voor mocht hij nog niet duidelijk genoeg zijn, is vooral doe het niet! En dat zeg ik niet alleen maar omdat de schoorsteen bij je flink moet roken.

Je bent kostbaar, ga je dus echt gratis fotograferen?

Je bent als fotograaf erg kostbaar en dan bedoel ik niet dat je van goud bent, want je moet niet naast je schoenen gaan lopen dat zeker niet. Maar in fotografie zit meer tijd dan de meeste mensen in eerste instantie zouden verwachten.

Je wilt vakkundig, mooi en creatief werk afleveren, je bent dus niet klaar na het maken van je foto’s. Leg dit ook aan je klant uit. Wees transparant, je klant heeft echt wel begrip als hij of zij doorheeft dat fotograferen niet zomaar gebeurd is.

Kijk, zo ziet een fotografie dagje er beknopt uit

Als je een opdracht aangaat moet er allereerst besproken wat de opdracht inhoud en wat er van je verwacht wordt. Op de dag zelf moet je er heen reizen om de opdracht uit te voeren. Dus je reistijd en reiskosten beginnen al te tikken.

Op locatie aangekomen moet je een eventuele fotoset opbouwen, de foto’s maken en deze uren die je maakt kosten je gewoon tijd, dus ook geld. Daarna reis je weer naar huis waarbij de tikker gewoon weer gaat lopen. Eenmaal thuisgekomen moeten je foto’s ingeladen worden op je veel te dure computer en vervolgens moet je alle foto’s uitzoeken.

Heb je dat dan eenmaal gedaan, dan moeten je foto’s nog bewerkt worden. Zeker als jij je foto’s maakt in RAW-formaat, dan vereist elke foto aandacht omdat je de belichting van een foto bij moet stellen.

Kortom het fotograferen is niet alleen maar wat fotootjes maken met je camera en je bent klaar. Nee het is veel meer dan dat, natuurlijk hoef je niet de hoofdprijs te vragen, maar voor niets gaat de zon op.

Neem jezelf serieus als fotograaf, laat dus gratis fotograferen voor wat het is

Als je jezelf niet serieus neemt als fotograaf, waarom zou je klant dat wel doen? Mijn antwoord is aan je is, niet! Op het moment dat je de verwachting creëert dat je gratis fotografeert, dan zal de klant die verwachting blijven vasthouden. Valt, jou werk in de smaak bij de klant dat maakt echt niet uit. De volgende keer dat de klant je wil boeken zal hij het liefst ook hebben dat je gratis komt fotograferen, of tegen een minimaal bedrag. Dat wil je toch helemaal niet? Je wilt toch fotograferen om er zelf ook beter van te worden?

TFP – Time for print

Een term die je regelmatig tegenkomt in fotografie en in bijvoorbeeld Facebook groepen is van time for print. TFP of time for print is een veel gebruikte Engelse term binnen de fotografie, voornamelijk bij amateurfotografie. Het is een overéénkomst tussen een model en fotograaf waarbij vast wordt gelegd dat ze elkaars diensten gebruiken zonder te betalen. Het model krijgt wat foto’s van de fotograaf en de fotograaf kan de foto’s op zijn beurt weer gebruiken om aan zijn portfolio toe te voegen.

Pas op voor neppers, die zijn dol op gratis fotograferen

Maar tegenwoordig zie ik bij TFP oproepen steeds meer commerciële oproepen naar voren komen. Bedrijven die kleding verkopen zijn op zoek naar TFP-fotografen, modellen en muah’s of make-up artisten, zodat ze hun catalogus met fashion producten kunnen vullen. Maar ff serieus? Waarom kan een bedrijf je gewoon niet betalen? Ze verdienen toch net zo goed aan de producten die ze in hun winkel verkopen? Precies, dat zijn de producten die jij voor hun op de foto hebt gezet.

Dus waarom zou je gratis komen fotograferen? Niet dus, als een bedrijf je niet serieus neemt als fotograaf, waarom zou je dit bedrijf dan wel serieus nemen als partner?

Verkoop jezelf en je hoeft nooit meer gratis te fotograferen

Zoals ik in mijn blog duidelijk maak, ben ik geen fan van gratis werken. Ik vind dat je vooral betaald moet worden voor de opdrachten die je uitvoert. Dit doe je door transparant naar je klant te zijn. Wees duidelijk waarom het maken van je foto’s meer kost dan klanten denken en het fotograferen in het algemeen. Achter fotografie steekt veel meer dan alleen je sluiterknopje indrukken.

Probeer je daarnaast ook zelf te onderscheiden van alles andere fotografen. Dit doe je door iets extra’s toe te voegen aan je foto, creëer een eigen stijl. Dat wordt jouw handelsmerk waar jij de rest van je fotografie carrière profijt van zult hebben.

Werk vooral niet gratis, maar hoe dan wel?

Wat vind je van de gedachte om niet gratis te werken? Hoe pak jij het aan? En waarom denk je dat gratis werken wel een meerwaarde heeft? Laat jij het me even weten in de reacties?

Wil je gratis fotograferen in de vorm van een fotografiesessie weggeven, natuurlijk kan dat. Maar stel je vooraf vooral eerst de vraag, waarom zou je dat doen? En zorg dat je er wel voldoende voor terug krijgt en laat je niet met een kluitje in het riet sturen. De klant moet er niet alleen beter van worden, maar jij ook!

Wil je leuke en leerzame blogs lezen? Bekijk hier dan ook eens mijn andere blogs. Wil je meer over fotografie leren? Schrijf je dan in voor de workshops die ik meerdere keren per jaar geef.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips