"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Kerstdagen

De feestdagen in aantocht, een mooi moment om te fotograferen!

Met de feestdagen voor de deur is er weer overal sfeer te proeven. Een uitgelezen kans voor jou als fotograaf om uniek foto’s te maken. Wij gaan tijdens de feestdagen de vele kerstmarkten af die Nederland rijk is. Ook maken wij vele familiefoto’s.

Hoe maak je die mooie kerstfoto’s? Hoe leg je die mooie momenten vast? Ik ga hier dieper op in.

De juiste sfeer is alles bepalend voor de feestdagen

De sfeer van de feestdagen moet je kunnen proeven in de foto’s die je maakt. Zorg daarom dat je altijd de juiste sfeer neer kunt zetten in je foto’s. Of je nu een kerstmarkt fotografeert of een familieportret maakt, de sfeer van de feestdagen moet aanwezig zijn.

Ik vind het belangrijk warme kleuren, kerstverlichting, decoratie, kerstbomen, texturen en meer terug te zien in mijn foto’s. Ondanks dat het vaak koud buiten is, staan de feestdagen voor mij voor warmte en verbondenheid.

Hoe zie jij jouw kerstfoto’s voor je? Probeer eens te visualiseren welk doel jij voor ogen hebt en probeer dat eens te illustreren in je foto’s.

Denk niet te moeilijk en houd het simpel

Maak je foto niet onnodig moeilijk, door op zoek te gaan naar bijpassende outfits of overdreven rekwisieten. Al die extra poespas kunnen de aandacht afleiden in je foto. Voor familiefoto’s geldt vooral: hoe simpeler, hoe beter. Laat je dus vooral niet verleiden door alle onnodige extra’s.

Hoe ga je om met de donkere feestdagen?

De feestdagen zijn over het algemeen de donkerste dagen van het jaar. Je hebt dus weinig licht voor handen omdat het vaak snel donker is buiten. Daarom maak je vaak gebruik van langere sluitertijden maar dat hoeft niet altijd want je kunt natuurlijk ook gewoon gebruik maken van lichtsterke lenzen.

Met een lichtsterke lens kun je foto’s maken in bijvoorbeeld f/1.4, f/1.8 of f/2.8 (lees hier meer over diafragma), afhankelijk van het type lens dat je gebruikt. Het voordeel is dat je mooi het onderwerp in een foto naar voren kunt halen omdat je achtergrond dan wazig is. Daarnaast kun je ook veel beter in donkerdere omgevingen fotograferen zonder dat je teveel op sluitertijd moet inleveren.

Ook vind ik het zelf altijd leuk om tijdens de feestdagen wat extra te experimenteren met kerstverlichting. Je kunt met kerstverlichting allerlei geinige effecten in je foto creëren. In de video hieronder kun je zien hoe dat werkt:


Irene Rudnyk
legt uit hoe je een portretfoto met kerstverlichting kunt maken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips