"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Instellen van ISO warde

De belichtingsdriehoek is niet compleet zonder ISO waarde

Lichtgevoeligheid van je camera

Camera’s hebben een instelbare lichtgevoeligheid, dit noemen wij ISO. Door de ISO waarde in je camera te verhogen kun je met weinig licht alsnog een goed belichte foto maken. De ISO waarde geeft je dus meer vrijheid om de beste diafragma waarde of sluitertijd te kiezen.

Begrijpen van ISO

Niet alleen je camera is lichtgevoelig, wij als mensen zijn dat ook. Onze ogen hebben een bepaalde lichtgevoeligheid nodig om goed te kunnen zien in zowel lichte als donkere omgevingen. Onze ogen passen zich constant aan onze omgeving. Ditzelfde principe geldt dus ook voor je camera, je camera moet zich continu aanpassen aan de hoeveelheid licht die er in de omgeving beschikbaar is. Dit kun je automatisch laten bepalen door je camera, maar in sommige situatie’s is het nodig dit handmatig te doen. Vooral als je creatief met je camera aan de slag wilt gaan, ontkom je hier zeker niet aan.

De ISO waarde’s worden in stappen verhoogt, afhankelijk van je camera model begint deze bij 50 of 100. Daarna zullen de waarde’s oplopen van 100 naar 200, 400 – 800 – 1600 – 3200 – 6400 – 128000 en hoger. Sommige moderne camera’s kunnen zelfs ISO waarden aantikken van 819.000 ISO, dat is ongelooflijk hoog. Een hoger getal betekent dat de camera licht gevoeliger is, dus hij kan met minder licht toch een goede belichte foto maken. De ISO waarde heeft vanzelfsprekend natuurlijk wel invloed op de diafragma en sluitertijden.

Instellen van ISO warde
Hoe stel je een ISO waarde in op je camera

Er is ook een nadeel van ISO

ISO klinkt natuurlijk erg fantastisch en je denkt natuurlijk gelijk dat je alles maar zomaar kunt fotograferen omdat je camera toch lichtgevoelig is. In zekere zin is dat ook wel zo maar er is één groot nadeel van hogere ISO waarden en dat is dat hoe hoger de ISO waarde wordt ingesteld, des te meer ruis er op de foto veroorzaakt wordt. En ruis is helaas niet altijd plezierig om naar te kijken, tenzij het creatief zo bedoeld is.

Probeer een hoge ISO te voorkomen

Als je ISO voor creatieve doeleinde gebruikt dan is dat prima, maar over het algemeen geldt dat je zoveel mogelijk een hoge ISO waarde wilt voorkomen. Wil je een scherpe foto zonder ruis, dan stel je je camera altijd zoveel mogelijk in de laagste ISO waarde in. Als je op een zonnige dag buiten fotografeert dan hoef je je camera sowieso niet in een hoge ISO waarde in te stellen. Je hebt dan meestal wel genoeg aan een waarde van 100 – 400 ISO. Wanneer er minder licht beschikbaar is bijvoorbeeld op een bewolkte dag, schemering of binnenshuis, dan pas heb je een hogere ISO waarde nodig. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van ISO 800 of hoger, maar houdt er wel rekening mee dat je daarom ook meer ruis op je foto creëert.

Wil je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk ruis op je foto hebt maar moet je wel in minder verlichte situaties fotograferen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de ISO waarde zo laag mogelijk in te kunnen stellen. Je kunt er voor kiezen om met flitsapparatuur te gaan fotograferen, door te flitsen zorg je namelijk voor een piek in belichting. Daarnaast kun je proberen je diafragma op 2.8 of lager in te stellen zodat je meer licht toelaat tot je lens (hierbij moet je op de scherpte diepte letten) of je stelt je sluitertijd in een langzamere instelling in (hierbij moet je opletten dat je geen bewegend onderwerp hebt).

Wil je nou meer weten over ISO, bekijk dan hierboven Benjamin Jaworskyj, hij laat het hier goed zien.

Wil je meer weten over diafragma en sluitertijden, dan kun je mijn blog’s over deze onderwerpen natuurlijk even lezen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips