"Een beeld verteld het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Horizon

Beginnen met fotograferen, leer fotograferen met deze 7 gouden tips

Ben je net begonnen met fotograferen? Dan ben je denk ik je aan het oriënteren wat er allemaal bij komt kijken. Fotografie is echt een ontzettend gaaf vak. Je kunt er je creativiteit goed in kwijt en je wordt er op den duur steeds beter in.

Wil je het uiterste uit je fotografie halen dan is het goed om te weten waar je als fotograaf een beetje op kunt letten en waar je niet zoveel aanstoot aan moet nemen. Ik heb daarom wat gouden tips voor je geschreven zodat je als beginnend fotograaf beter op weg geholpen wordt.

1. Beginnen met fotograferen, is je camera wel zo belangrijk?

Wat veel mensen denken als ze aan fotografie beginnen is dat de camera het meest belangrijke onderdeel is van fotografie. Dat is tot op zekere hoogte ook zeker waar, want zonder camera geen foto. Maar je kunt het beste als beginnend fotograaf je niet blind staren op alle camera’s en merken die er zijn. De persoon achter de camera is namelijk het belangrijkste, als deze de foto goed weet te maken dan is de camera helemaal niet zo relevant.

Een goede foto hangt dus niet af van het juiste cameramodel, maar van de juiste fotograaf.

2. Onderwerp in het midden

Of toch eigenlijk niet? Je onderwerp in het midden plaatsen geeft over het algemeen, wat minder de wauw factor. Het onderwerp is het belangrijkste onderdeel in je foto en je wilt dat de kijker zijn oog hier meteen op laat vallen. Plaats je het onderwerp in het midden dan zal het onderwerp minder spreken, al zal je in eerste instantie wellicht anders denken.

Binnen fotografie zijn enkele fotografische regels bedacht waar je als fotograaf mee kunt werken om je compositie te verbeteren. Denk hierbij aan de regel van derden, patronen, de gulden snede, de gulden spiraal, de diagonale methode en zo zijn er nog enkele.

Mark Wallace van Adorama TV, legt enkele regels uit.

3. Het gebruiken van lijnen

Als je begint met fotograferen, moet je je er vast bewust zijn dat er meer om je heen is. Als je goed om je heen kijkt en goed oplet zijn er overal lijnen om je heen te zien. Of dat nou de horizon is, lijnen van gebouwen of andere lijnen dat maakt niet uit. De lijnen die je om je heen ziet, kun je gebruiken als fotograaf om een betere compositie te maken.

Neem bijvoorbeeld zichtlijnen dat zijn lijnen die we als fotograaf kunnen gebruiken om de kijker in de richting van een onderwerp te sturen. Als je een onderwerp plaats waar de zichtlijnen naar toe leiden, dan zal dit de foto beter laten spreken.

4. Het belichten van je foto

Bij fotografie draait alles om licht, op het moment dat je de foto maakt laat je licht toe in je lens / camera. Waar komt het licht vandaan? Is er veel of weinig licht aanwezig? Leer jezelf waar het licht vandaan komt en leer ook de schaduw delen te herkennen, zodat je mooie contrastrijke foto’s kunt maken.

Een inspirerende fotograaf als Sean Tucker legt je uit hoe je schaduwen kunt omarmen

5. Ken je de gouden driehoek?

Ben je net begonnen met fotograferen, heb je de gouden driehoek al onder de knie? Om het belichten van je foto enige zin van betekenis te geven moet je ook echt wel de gouden driehoek kennen. De basis van fotografie is namelijk belichting, als je fotografeert in de automatische stand werk je altijd met een gemiddelde belichting. Maar het is natuurlijk het mooiste als je zelf invloed uit kunt oefenen op de belichting van je foto. Dat doe je door van de automatische piloot af te gaan en over te schakelen naar de handmatige stand.

Om een goede belichting neer te kunnen zetten moeten we dus de gouden driehoek kennen, de gouden driehoek bestaat uit de volgende onderdelen; Diafragma, Sluitertijd en ISO waarde. Hoe werken deze onderdelen samen, wat doet sluitertijd, hoe werkt diafragma en waar dient de ISO waarde voor? Wat zijn de voor en nadelen van de elementen?

6. Heb je even geduld a.u.b.?

Als mens zijn we regelmatig ontzettend gehaast, maar als fotograaf kun je eigenlijk gewoon het beste de tijd nemen om je foto te maken, zeker als je net begint. Kijk om je heen, probeer naast het fotograferen ook te genieten. Leer jezelf anders kijken! Even snel een foto maken werkt negen van de tien keer niet. Als je de tijd neemt voor je foto zul je ontdekken dat je compositie op den duur veel beter zal worden.

En nog een reden om je tijd te nemen voor je foto zeker als beginnend fotograaf, fotografie is gewoon een leerproces. De eerste periode van je carrière als fotograaf zullen je dus niet de allerbeste foto’s geven dat maakt helemaal niet uit. Ga gewoon veel oefenen, het liefst elke dag en kijk kritisch naar je foto’s. Waar is het mis gegaan, wat kan er beter aan je foto en probeer die foto opnieuw te reproduceren, maar dan net even anders. Oefening baart kunst!

7. Beginnen met fotograferen, waarom niet leren van andere?

Vind je het moeilijk om bepaalde onderdelen van fotografie onder de knie te krijgen? Lukt het je maar niet om de foto te krijgen zoals jij hem voor ogen hebt, dan is het een idee om je in te schrijven voor een cursus of workshop fotografie. In een cursus of workshop wordt er de tijd voor je genomen en wordt er ingespeeld op de vragen die je hebt. Je leert op een speelse en leerzame manier te fotograferen en anders te kijken naar je omgeving.

Amsterdam Light Festival met kunstwerk Neighborhood van kunstenaar Sergey Kim

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips