Architectuurfotografie staat voor het fotograferen van bouwwerken en andere door de mens gemaakte omgevingen. Als architectuurfotograaf probeer je het onderwerp zo accuraat als kan in beeld te brengen, vol gevoel en karakter.
Al lijkt het op het eerste gezicht niet zo, maar architectuurfotografie is een behoorlijke lastige tak van sport. Je wilt dat het onderwerp er op een mooie manier uitspringt, maar het kan al snel een saai onderwerp zonder persoonlijkheid in je foto worden.
Leren begrijpen van het licht bij Architectuurfotografie
Als je architectuurfotografie in de kern goed begrijpt dan kun je als fotograaf hele mooie foto’s van de gebouwen maken. Bij elke vorm van fotografie is licht het belangrijkste, hoe gedraagt het licht zich gedurende de dag. Is het mistig buiten, grauw of schijnt de zon volop? Staat de zonsondergang alweer voor de deur of is het al bijna avond met een mooie blauwe lucht? Elk moment van de dag heeft een andere gedraging in het licht. Het is dus belangrijk om te weten hoe het licht zich gedraagt op en rondom het onderwerp.
Wil je architectuurfotografie beter leren begrijpen, dan is het vooral belangrijk dat je de gedragingen het licht onder de knie weet te krijgen. Kies een mooi onderwerp uit en kom op verschillende momenten van de dag terug of blijf daar aanwezig, zo kun je mooi zien hoe het licht zich gedraagt vergeleken met je onderwerp.
De voorbereiding
Een goede voorbereiding hoort bij elke tak van fotografie zo ook bij architectuurfotografie. Opgeladen batterijen, voldoende lege kaarten, tas met de juiste lenzen, do i need to say more? Maar het de weersomstandigheden en het licht wat er beschikbaar is om mee te werken is ook niet geheel onbelangrijk. Check dus op de dag dat je gaat fotograferen ook nog even de weersvoorspellingen, zodat je beter kunt inspelen op wat je kunt verwachten.
Architectuurfotografie heeft veel overéénkomsten met portretfotografie. Je legt de gebouwen in feite bloot en toont het karakter van het onderwerp. Een sterke compositie, een goed doordacht perspectief en natuurlijk hoe je gebruik maakt van het licht zijn alles bepalend om je foto te krijgen zoals jij voor ogen hebt.
De compositie en invalshoeken
Compositie bij architectuurfotografie staat voor het spelen en ordenen van je beeldelementen in je foto, hierdoor ontstaan er boeiende foto’s. Eigenlijk ben je tijdens je fotografie avontuur als architectuurfotograaf constant aan het zoeken naar de juiste invalshoeken en de beste compositie. Je loopt rond het gebouw en zoekt naar interessante invalshoeken en daarmee bepaal je de compositie. Fotografeer je vanuit een hoek dan zorg je voor diepte en een sterk perspectief.
De apparatuur bij architectuurfotografie
De camera hoort natuurlijk in dit rijtje thuis, zonder camera geen foto. Maar wat kun je nog meer gebruiken bij architectuurfotografie. Wat dacht je van een statief? Zo kun je werken op elk moment van de dag, je kunt makkelijker HDR opnames of timelapses maken. Een statief helpt je ook om langzamer te werken, zodat je meer de tijd neemt voor het nemen van je foto’s. Op die manier doordenk je beter je foto en kom je met veel mooiere resultaten thuis.
Daarnaast kun je denken aan groothoeklens of supergroothoeklens, zodat je meer van het onderwerp (-en) in je foto kunt betrekken. De grotere beeldhoek van zo’n zorgt er voor dat je hoge gebouwen in zijn volledigheid op de foto kunt zetten. Ook is het handig om een telelens in je tas te stoppen, zodat je detailfoto’s kunt maken van het onderwerp. Gebouwen zitten vol met patronen, lijnen en vormen, hier kun je mee spelen, je kunt gedetailleerde shots maken van een deel van een gebouw.
Dit zijn een beetje de basis lenzen die je in je tas hebt zitten. Natuurlijk zijn er vele lenzen te krijgen en mocht je zelf al een paar lenzen hebben, kijk dan hoe ze zich gedragen bij architectuurfotografie.
Wil je meer leren over fotografie? Bekijk dan eens mijn blog.