"Een beeld verteld het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Tripod front

Statief, waar moet deze aan voldoen? En welke mogelijkheden zijn er?

Een statief is niet cool, een statief is niet mooi, een statief is een mismaakt ding met drie poten, maar het is wel een super handig mismaakt ding. Er zijn veel beginnende fotograferen die een statief proberen te vermijden. Maar eigenlijk zou je dat ding moeten omarmen en nooit meer los moeten laten. De meeste professionele fotografen zullen het zien als een stukje onmisbaar gereedschap om je foto’s naar een hoger plan te tillen.

Als je op internet zoekt naar het woord “statief”, dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Nu is de vraag als je een statief wilt gaan gebruiken, welk statief kun je het beste aanschaffen, waar moet hij aan voldoen en waar moet je op letten? We geven je antwoord op deze vraag in dit artikel.

Waarom zou je een statief gebruiken?

Een statief wordt gebruikt om bijvoorbeeld met langere sluitertijden te kunnen werken. Als een statief stevig staat en trillingsvrij bedient wordt, dan kun je de sluitertijd van je camera zo langzaam maken als je zelf wilt. Het is daarom een super handig hulpmiddel om bewegingsonscherpte weg te nemen bij minimale lichtomstandigheden.

Daarnaast is een statief een ideaal hulpmiddel om te gebruiken bij bijvoorbeeld product- of food fotografie, je hebt dan je handen vrij om je producten of food te stylen of te herpositioneren. En zo zijn er nog meer verschillende vormen van fotografie te noemen waarbij een statief een ideaal hulpmiddel is.

Verschillende soorten statieven

Er zijn op de markt verschillende soorten statieven te koop, voor elk doeleinde een ander statief. Je moet jezelf een beetje afvragen, waar wil je het statief voornamelijk voor gebruiken, wat ga je er mee fotograferen en wil je hem makkelijk mee kunnen nemen? Als je dat voor jezelf een antwoord kan geven, dan wordt de keuze voor een statief een stukje makkelijker.

Een standaard statief

Hier hoef ik je niet zoveel over te vertellen dit is een basis budget statief waar niet te veel toeters en bellen op zitten. Natuurlijk prima om mee te beginnen, maar als je wat serieuzer met fotografie bezig bent dan zal je al gauw tegen de beperkingen van zo’n standaard statief aanlopen.

Een statief zonder middenkolom

Wil je echt gaan voor één en al stabiliteit, dan is een statief zonder middenkolom wel echt één van de stabielste statieven die er te krijgen is. Een statief zonder middenkolom is stabiel, omdat hij vergeleken met andere statieven een stuk minder onderdelen heeft. Dat komt, omdat hij minder onderdelen heeft, daarom is hij standaard al een stuk steviger. Maar daarentegen is hij wat minder flexibel in het gebruik ervan. Je kunt je camera niet kantelen door een balhoofd.

Een statief met een kantelbaar kolom (balhoofd)

Het meest gangbare model is toch wel het statief met een kantelbare kolom. Waarom? Omdat je gewoon veel flexibeler met dit statief kunt fotograferen. Je kunt je camera instellen in elke willekeurige positie, omdat je middenkolom draaibaar is in alle richtingen. Dit maakt het fotograferen een stuk makkelijker. Het statief is te vergelijken met een statief zonder middenkolom als het gaat om stevigheid, alleen dan heeft hij de flexibiliteit die je mist bij een statief zonder midden kolom.

Mocht je afvragen wat een balhoofd is zoals je in de titel kunt lezen. Een balhoofd is één van de meest voorkomende statiefkoppen die er is. Als je statiefkop is uitgerust met een balhoofd kun je je statiefkop in alle richtingen bewegen door de ronde vorm van het balhoofd.

Een statief voor op reis

Waar een statief voor op reis voornamelijk aan moet voldoen is dat hij licht is en makkelijk mee te nemen. Een statief die valt onder dit kaliber heeft een constructie waardoor hij kort en makkelijk ingeklapt kan worden. Een reisstatief heeft over het algemeen kortere en dunnere poten, het schuifsysteem heeft meer lagen dan een standaard statief. De hedendaagse reisstatieven zijn redelijk stabiel te noemen, dus eigenlijk een prima statief voor iedereen die veel reist of onderweg is.

Weleens gehoord van een monopod?

Een monopod is een statief dat maar één pootje heeft. Er zijn enkele voordelen te noemen waarom een monopod handig is. In tegenstelling tot je normale statief is een monopod ultralicht, klein en makkelijk mee te nemen.

Omdat een monopod maar één pootje heeft, ben jij het tweede en derde pootje met je linker- en rechterbeen. Samen vorm je met monopod de stabiele eenheid. Met een monopod kun je relatief wat lager in je sluitertijd zitten, maar niet zoals een gewoon statief. Het is meer een handig hulpmiddel voor onderweg of om je zware & body te fixeren.

Wat is er nog meer handig bij een statief en waar je op moet letten

Belangrijk is dat je met je statief ongeacht het type je ook koopt dat hij stabiel en stevig is. Is dat niet het geval en je werkt dan met langere sluitertijden dan zal je in je foto bewegingsonscherpte krijgen. Dat is nou precies wat we niet willen.

Waterpas

Daarnaast is het handig als een statief is uitgevoerd met een waterpas. Bij panorama’s, landschapsfoto’s, architectuurfotografie kan het handig zijn om je camera volledig waterpas te zetten. Dus met een ingebouwde waterpas kom je al een heel stuk verder.

Werkhoogte

En voor ik het vergeet, de werkhoogte van je statief is ook wel een belangrijk gegeven. De ideale werkhoogte zou in ieder geval moeten zijn wanneer je als fotograaf er prima achter kunt staan zonder dat je uiteindelijk rugpijn krijgt. Bij natuurfotografie sta je af en toe uren achter je statief om net dat ene vogeltje te kunnen fotograferen, niets is er erger als je je gekromd achter staat, met pijn in je rug als gevolgd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips