"Een beeld vertelt het verhaal van meer dan 1000 woorden | Dutch Creator Fotografie"

Search
Close this search box.
Staalwol Industrie - f10.0 - 30s - ISO400

Fotograferen met staalwol, laat je foto’s spetteren met staalwol

Je zult het ongetwijfeld wel kennen, fotograferen met staalwol. Online kom je regelmatig die spetterende foto’s met staalwol tegen. Maar hoe fotografeer je staalwol nou eigenlijk? In dit artikel leer ik je een spectaculaire vonkenregen maken zodat jij dit ook op beeld kunt vastleggen.

f/10.0 – 30s – ISO400

Wat heb je nodig om te fotograferen met staalwol?

Je hebt als hoofd artikel natuurlijk staalwol nodig. Het staalwol kun je in diverse winkels kopen, bijvoorbeeld in een bouwmarkt, maar ook bij de Action of een supermarkt. Bij het aanschaffen van staalwol is het wel belangrijk dat je er op let dat het staalwol zo fijn mogelijk is als het gaat om de structuur. Want wanneer het staalwol fijner is, dan kun je er een betere vonkenregen mee maken. Er kan dan meer zuurstof bij komen en daardoor is de ontbranding beter.

Daarnaast heb je ook nog iets nodig om je staalwol in te kunnen stoppen zodat je het rond kunt draaien. Het beste is om gebruik te maken van een garde met een oog aan de kopkant. Je weet wel zo’n ding waar je de slagroom of je pannenkoekenmix mee opklopt. Ik zeg het er ook maar even bij, maar koop er natuurlijk wel één van staal en niet van plastic, omdat dit makkelijk kan smelten.

Voor het ronddraaien van je staalwol in de garde heb je ook nog iets nodig van een ketting of staaldraad. Let er wel op dat er geen plastic onderdelen aanzitten, snij die desnoods weg.

Wil je het staalwol ontsteken, dan kun je dat natuurlijk met een aansteker doen. Maar een 9-volt batterij (zie hieronder) is ook een goede variant in plaats van een aansteker. Als je de kop van de batterij tegen het staalwol aanhoudt, zal het staalwol ontbranden.

Oké we gaan aan de slag met het fotograferen van staalwol

We gaan als eerste de garde prepareren. We zorgen dat we de garde vast maken aan de ketting of het staaldraad. Het is verstandig dat je voordat je aan het echte werk begint eerst kijkt hoe de garde ronddraait. Draai hem dus eerst eens een paar keer rond om te kijken of hij niet te kort of te lang is. Let er ook op dat hij hoe dan ook goed blijft vastzitten aan de ketting of aan het staaldraad, want je wilt niet dat een brandend voorwerp ergens onnodig tegenaan komt.

Neem daarna wat staalwol, trek het een beetje uit elkaar en stop het in de garde. Door het uit elkaar trekken van het staalwol zorg je ervoor dat er makkelijk voldoende zuurstof bij kan. Daardoor kan het staalwol goed ontbranden.

Je locatie kiezen

Als je alles in huis hebt dan kun je ermee aan de slag. Ga je fotograferen met staalwol dan is het aan te raden om eerst te oefenen. Kijk eerst eens naar een plaats waar niet zoveel mensen komen of gebouwen aanwezig zijn. Op die manier kun je een beetje oefenen zonder afleiding, zo weet je hoe staalwol zich gedraagt als je het ronddraait.

Als je dan eenmaal geoefend hebt dan kun je aan het echte werk beginnen. Je kiest een mooie plaats uit waar je wilt fotograferen met staalwol. Je kunt natuurlijk in een open gebied fotograferen met een gebouw op de achtergrond, maar wat ook een leuk effect geeft, is als de vonken ergens tegenaan komen. Dus bijvoorbeeld onder een brug of viaduct is een goede keuze, zo kun je met de vonken alle kanten van een brug of viaduct raken.

Fotograferen met staalwol, hoe ga je te werk?

We hebben het staalwol goed geprepareerd en we kunnen het gaan ronddraaien. Laat het “model” de garde ronddraaien. Je kunt nu het staalwol vast gaan leggen op beeld waarbij de vonken op de foto goed zichtbaar worden.

Om de vonken goed zichtbaar te krijgen zullen we moeten fotograferen met een lange sluitertijd. Een richtlijn van 10 a 20 seconden is een mooi startpunt om te beginnen met staalwol fotografie. Afhankelijk van de achtergrond zullen we een keuze moeten maken in het diafragma.

Als we bijvoorbeeld een gebouw als achtergrond nemen dan willen we deze natuurlijk goed belicht in de foto krijgen. Het is dus raadzaam eerst je belichting aan te passen op de achtergrond zodat de achtergrond er op staat zoals jij het voor ogen hebt. Zorg er wel voor dat je voldoende sluitertijd over houd om je vonkenregen op een spectaculaire manier vast te kunnen leggen.

F/3.5 – 15s – ISO100

Om een scherp resultaat te krijgen zonder ruis is het raadzaam om in je instellingen ook rekening te houden met een lage ISO waarde. Je kunt je instellingen laten variëren tussen de 100 ISO en 400 ISO.

Werk altijd veilig

En als laatste wat eigenlijk vanzelfsprekend, maar ik geeft het toch even mee. Veiligheid staat altijd voorop, als je met staalwol of ander brandend materiaal gaat fotograferen, pas dan altijd goed op wat je doet.

Zorg dat er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Neem water mee van huis zodat je een brandje kunt blussen waar nodig. Kijk ook alsjeblieft uit voor je kleding, doordat de vonken overal naartoe spetteren kan je kleding vlam gaan vatten. Trek dus vooral geen kleding aan die brandgevoelig is en als je helemaal veilig wilt werken is het raadzaam een veiligheidsbril op te doen.

Ook is het verstandig om niet te knoeien met vuur als de directe omgeving vatbaar is voor brand. Denk aan bijvoorbeeld omgevingen met droog gras, beplanting of in de buurt van houten delen van gebouwen et cetera.

f/18.0 – 15s – ISO100

Ik vind het zelf ontzettend leuk om te doen en het geeft een ontzettende kick als je foto een spectaculaire vonkenregen bevat. Heb je vragen over dit artikel of suggesties voor andere artikelen dan mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks fotografie tips